Qida güvəsi: təhlükə və qarşısının alınması

06:29 - 23 Yanvar 2025 - Cəmiyyət

Heç düşünmüsünüz ki, yeməyinizdə nə gizlənir? Yemək üçün təzə və təhlükəsiz olduğunu düşündüyünüz qidalar kiler güvələri ilə yoluxa bilər.
Bu problem olduqca tez-tez baş verir və bəzən belə bir təhlükədən şübhələnmirik. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, qida güvələri taxıl, un, şəkər, quru meyvələr və digər yeməli mallar kimi qida məhsullarına zərər verə bilən həşəratlardır. Qidalarınızda kiler güvəsi əlamətlərini tapsanız, yoluxmuş qidaları atmaq tövsiyə olunur.

Bu niyə təhlükəlidir? Qida güvələri qidaları çirkləndirə, toksinləri buraxa və insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bu, nəinki qidaları korlayır, həm də sağlamlıq üçün təhlükə yaradır.

Qida güvələrinin qida rasionunuza daxil olmasının qarşısını almaq istəyirsinizsə, bir sıra sadə qaydalara əməl edin: qidaları düzgün saxlayın, mütəmadi olaraq güvə üçün ehtiyatları yoxlayın, mətbəxi təmiz və səliqəli saxlayın.

Bir qida güvə sürfəsi yemək bədəninizə zərərli təsir göstərə bilər. Sürfələr mədə narahatlığına və ya allergik reaksiyaya səbəb olacaq müxtəlif mikroorqanizmləri daşıya bilər. Çirklənmiş məhsulu istehlak etdikdən sonra narahatlıq və ya narahatlıq hiss edirsinizsə, həkimə müraciət edin.
Nəhayət, ehtiyat tədbirləri görməyi xatırlamaq və yeməyinizin təhlükəsiz və təmiz olduğundan əmin olmaq vacibdir. Qida güvələri və onların sürfələri ilə təmasdan çəkinin və sağlamlığınız etibarlı qorunma altında olacaq.
Bu problemlə mübarizə aparmaq üçün bir neçə addım ata bilərsiniz: mənbəni tapmaq və aradan qaldırmaq, qidanı hava keçirməyən yerdə saxlamaq, mətbəxinizi təmiz və havalandırmaqda qərarlı olun, təbii qovuculardan istifadə edin.

Xəbər xətti