Hər gün bir stəkan süd içmək bağırsaq xərçəng riskini azaldır

08:30 - 21 Yanvar 2025 - Cəmiyyət

Süd içməyin xərçəngin inkişafına təsir edib-etməməsi müzakirə mövzusu olsa da, Oksford Universiteti və Böyük Britaniya Xərçəng Araşdırmaları tərəfindən nəşr olunan bir araşdırma, gündə 1 stəkan süd içməyin bağırsaq xərçəngi riskini azaltdığını açıqlayıb.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Oksford Universiteti və İngiltərə Xərçəng Araşdırmaları tərəfindən nəşr olunan araşdırma ilə əlaqədar şərh edən Qazi Universiteti Tibb Fakültəsi Tibbi Onkologiya Fundamental elm sahəsi Prof. Dr. Uğur Coşkun qeyd edir ki, tədqiqatda 542 mindən çox qadının genetik məlumatları ilk olaraq süd istehlakı ilə bağırsaq xərçəngi riski arasındakı əlaqəni araşdırmaq üçün təhlil edilib, yetkinlik dövründə laktozu həzm etmək qabiliyyəti olan laktaza fermenti ilə əlaqəli variantlara diqqət yetirilib.

Tədqiqat nəticələri göstərdi ki, gündə 244 qram əlavə süd istehlak edən iştirakçılarda bağırsaq xərçənginə tutulma riski 17 faiz azalıb. Bundan əlavə, tədqiqatçılar süd istehlakının qoruyucu təsirinin digər pəhriz amillərindən və həyat tərzi vərdişlərindən asılı olmadığını aşkar etdilər.

Südün bağırsaq xərçəngi riskini azaltmaqda faydalarının südün qeyri-sağlam qida seçimlərini əvəz etməsi və zəngin kalsium qaynağı olması ilə əlaqədar olduğu düşünülür.
Kalsium bağırsaqdakı potensial zərərli maddələrə bağlanaraq və anormal hüceyrələrin ölümünü təşviq edərək xərçəngdən qorunmağa kömək edə bilər. Bundan əlavə, südün tərkibindəki laktoza iltihab əleyhinə və xərçəng əleyhinə təsir göstərən qısa zəncirli yağ turşusu olan bütirat istehsal edən faydalı bağırsaq bakteriyalarının böyüməsini dəstəkləyə bilər.

 Nəhayət, tərkibində süd, ət və süd məhsullarında olan bir yağ turşusu olan konjuge linoleik turşusu var. Dünyada ən çox rast gəlinən xərçəng növləri arasında 3-cü yerdə olan kolorektal xərçəngin görülmə halları günü-gündən artır.
Üstəlik, xəstələrin orta yaşlarında da azalma müşahidə edirik. Beləliklə, bağırsaq xərçəngi indi gənc yaşda müşahidə olunur. Sağlam həyat tərzi sürməklə bağırsaq xərçənginin 54 faizinin qarşısını almaq olar. Siqaret çəkmək, hərəkətsizlik, spirtli içkilərdən istifadə, işlənmiş ət yemək və liflə zəngin olmayan pəhriz bağırsaq xərçənginin inkişafında mühüm amillərdir. 

Xəbər xətti