Çiy yumurtada ölümcül xəstəlik təhlükəsi

04:06 - 5 Mart 2024 - DİGƏR

Sarısının faydaları artıq sübut olunsa da, yumurta çiy istehlak edilməməlidir.

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, çiy yumurtanın tərkibində salmonellyoz adlı ciddi xəstəliyə səbəb olan salmonella bakteriyası ola bilər. ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzləri (CDC) xəbərdarlıq edir ki, bu cür bakteriyalar, xüsusən də quşların bağırsaqlarında yaşayır və qabıq əmələ gəlməzdən əvvəl yumurtanın içərisinə düşə bilir.

CDC-yə görə, salmonella yumurta qoyulduqdan sonra da bitə bilər. Şöbə əlavə edib ki, salmonella hər il 1,3 milyondan çox insana təsir edir və 400-dən çox insanın ölümünə səbəb olur.
Salmonellyozunuz varsa, simptomlar aşağıdakılardır:
Qusma;
ishal;
qarın ağrıları;
istilik.

Mütəxəssislər qeyd ediblər ki, xəstəlik ən çox immun sistemi zəif olan insanlar, 65 yaşdan yuxarılar və 5 yaşa qədər uşaqlar üçün təhlükə yaradır.
Niyə çiy yumurta yeməməlisən - digər səbəblər
“The Journal of Nutrition” jurnalında dərc edilən bir araşdırmaya görə, insan çiy yumurtadan zülalın yalnız 50%-ni, qaynadılmış yumurtadan isə 90%-ni qəbul edir.
Trixoloq Preeti Mahir bildirib ki, çox yumurta yesəniz, saçlarınız tökülə bilər.
Fakt budur ki, yumurtanın tərkibində A vitamini var və onun artıqlığı səbəbindən saçla bağlı problemlər yarana bilər. Qeyd etmək lazımdır ki, bu vitamin qaraciyərdə, süd məhsullarında və balıqda da olur.

Xəbər xətti