Mədə yanmasına səbəb olan üç qida

06:40 - 21 Noyabr 2025 - DİGƏR

Mədə yanması gününüzü poza bilər, lakin çox vaxt bunun pəhrizimizdən qaynaqlandığını belə bilmirik. Bəzi qidalar artıq turşu istehsalını stimullaşdırır.
Ən çox turşu reflüksünə və mədə yanmasına səbəb olan üç əsas qida var və niyə onları ehtiyatla istehlak etməlisiniz.

Ucnoqta.az Express-ə istinadla xəbər verir ki, turşu reflüksü demək olar ki, həmişə yeməkdən sonra pisləşir və müəyyən qidalar və içkilər dəhşətli simptomlara səbəb ola bilər. Turşu reflüksünü şiddətləndirməmək üçün bu qidalarla diqqətli olun.

Alkoqol
Milli Səhiyyə Xidmətinə görə, həddindən artıq spirtli içki qəbul etmək turşu reflüksünə səbəb ola bilər, buna görə də mümkün qədər spirtli içkidən çəkinməyə çalışın.
Alkoqol mədə yanmasına səbəb ola biləcək aşağı özofagus simptomlarını aradan qaldırır. Əhəmiyyətli miqdarda şərab və pivə içmək əslində bədəndə mədə turşusunun miqdarını artıra bilər və ürək yanması ehtimalını artırır.
Acılı qidalar
Acılı qidalar dadlı və immunitet sisteminiz üçün faydalı ola bilər, lakin onlar mədə yanmasının ən çox yayılmış səbəblərindən biridir.
Acılı qidaların tərkibində kapsaisin adlı bir birləşmə var ki, bu da həzmi yavaşlatdığına inanılır. Buna görə də, qida mədədə daha uzun müddət qalır və bu da mədə yanması riskini artırır. Tədqiqatlar mədə yanması xəstələri üçün ədviyyatlı qidaların qəbulunun risklərini müəyyən edib. Bir araşdırma çili tozu ilə zəngin qidaların yeməyin həzmi yavaşlatdığını aşkar edib.
Yağlı qidalar
Yağlı qidalar turşu reflüks simptomlarını artırır.
Yağlı qidalar aşağı özofagus sfinkterini rahatlada bilər, mədə turşusunun mədədən özofagusa axmasına və turşu reflüksünə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, yüksək yağlı qidalar xolesistokinin (CCK) hormonunun ifrazını da stimullaşdıra bilər.
Bunun həmçinin aşağı özofagus sfinkterini rahatlatdığı və turşu reflüksünə səbəb olduğu göstərilib.

Xəbər xətti