Yaddaş və yemək vərdişləri: niyə şirin və yağlı qidalara üstünlük veririk?

06:45 - 6 Fevral 2025 - DİGƏR

Şirniyyatları və yağlı yeməkləri niyə bu qədər sevirik? Bizi qeyri-sağlam qidaları həddindən artıq yeməyə vadar edən nədir? 

Ucnoqta.az xəbər verir ki,  insanların çoxu şirin və yağlı qidalara üstünlük verir, çünki bunlar beynimizin daha tez və uzun müddət yadda qaldığı qidalardır.

Həkim Gayoma de Larteqanın rəhbərlik etdiyi Monell Kimyəvi Hisslər Mərkəzindən (ABŞ) bir qrup alim araşdırma apararaq, beyindəki müəyyən neyronların qida seçimlərimizə cavabdeh olduğunu kəşf edib. Onlar çox miqdarda şəkər və yağ olan qidalara xüsusilə həssasdırlar.

Hipokampusda yerləşən bu neyronlar qida yaddaşını formalaşdırır və yemək vərdişlərimizə təsir edir. Alimlər müəyyən ediblər ki, bu neyronların fəaliyyətini boğmaq, hətta yüksək kalorili pəhrizlə belə, zərərli qidalar yemək istəyini azalda və artıq çəkidən qoruya bilər.

Lakin bu neyronların aktivləşməsi, əksinə, yemək haqqında xatirələri gücləndirir, şirin və yağlı qidalara iştahı artırır. Mütəxəssislər bu sistemin qida çatışmazlığı şəraitində yaşamaq üçün yaradıldığını, lakin bu gün bolluq dünyasında həddindən artıq yeməyə səbəb olduğunu irəli sürürlər.

Alimlər həmçinin vurğulayırlar ki, qida xatirələri ilə emosional dəstək arasındakı əlaqənin dəyişdirilməsi piylənmə ilə mübarizədə təsirli vasitə ola bilər. Pəhrizinizi idarə etməyi öyrənmək və emosiyaların yemək seçiminizə təsir etməsinə imkan verməmək çox vacibdir.

Xəbər xətti