Qarpızın bədən quruluşu üçün təhlükələri

07:01 - 20 İyun 2024 - Cəmiyyət

Qarpızlar piylənməyə səbəb olacaq insulin müqavimətinə səbəb ola bilər. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Milli Dietoloqlar Cəmiyyətinin üzvü Yuliya Zinçenko aif.ru ilə söhbətində qarpızın bədən quruluşu üçün təhlükələrindən danışıb.
Mütəxəssis qarpızın da digər meyvə və giləmeyvə kimi sağlam olduğunu vurğulayıb və əlavə edib ki, istənilən qida rasionunda olmalıdır. Ancaq onları çox miqdarda yeyirsinizsə, saxaroza və fruktoza bolluğu qanda qlükoza səviyyəsini kəskin şəkildə artıracaq və bu, insulinin sərbəst buraxılmasına və sonra aclıq hücumuna səbəb olacaqdır.

Qarpızın dezavantajı budur: bir oturuşda meyvənin yarısını necə yediyimizi tez-tez hiss etmirik - iki və ya üç ədəd norma ilə məhdudlaşmırıq.
Zincenko arıqlamaq üçün ən zərərli tövsiyəni qarpızla oruc tutmaq adlandırıb. O, şirin meyvələrin yüksək glisemik indeksə malik olduğunu və çoxlu sadə şəkərlərin olduğunu izah etdi. 

"Əgər siz qarpızı çox yeyirsinizsə və məşq etmirsinizsə, bədənə daxil olan qlükoza yağa çevrilərək yanlara və qarın nahiyəsinə çökməyə başlayacaq" –dietoloq deyib. Bundan əlavə, o əlavə etdi ki, fruktoza artıqlığı - gündə 15 qramdan çox - qaraciyərin yağlanmasına səbəb ola bilər.

Xəbər xətti