Hansı çörək faydalıdır? - ARAŞDIRMA

05:55 - 28 Mart 2024 - Cəmiyyət

Mütəxəssislər buğda çörəyi yeməyi məsləhət görürlər.

Ucnoqta.az Healthdigest.com-a istinadən xəbər verir ki, buğda çörəklər və turş xəmir bağırsaqlarınız üçün düşündüyünüzdən daha yaxşı ola bilər, çünki onlar bağırsaq mikrobiomunuzun tərkibini dəyişə bilər.

Qeyd olunur ki, Qida, Qidalanma və Kənd Təsərrüfatında Son Patentlər jurnalında dərc edilən 2020-ci il icmalı, tam taxılların bağırsaqdakı bakteriyalara necə təsir etdiyini araşdıran 35 elmi araşdırmaya baxıb. Nəticədə, tədqiqatların əksəriyyəti taxıllı qidaların bifidobakteriyaların və laktobakteriyaların böyüməsini təşviq etdiyini göstərdi. Onlar karbohidratlarınızı bağırsaq selikli qişasını qoruyan, hormonları tənzimləyən və qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirən yağ turşularına fermentləşdirirlər.

2019-cu ildə Frontiers in Microbiology jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, turş xəmir bağırsaqlarınızdakı pis bakteriyaların miqdarını azaldır. Turş xəmir həmçinin bağırsaq bakteriyalarının bəzi patogen bakteriyaları təsirsiz hala gətirən zülallar istehsal etməsinə səbəb olur.

Nəşr qeyd edir ki, tibb ictimaiyyətində getdikcə daha çox araşdırma bağırsaq mikrobiomunun immunitet sistemi, psixi sağlamlıq və müxtəlif xəstəliklərlə necə əlaqəli olduğunu araşdırır. Bu baxımdan, mütəxəssislər çörəyin bağırsaqlar üçün necə daha faydalı ola biləcəyini müəyyənləşdirməyə çalışırlar.

Mütəxəssislər lif və antioksidanlarla zəngin olan bütün buğda çörəyi yeməyi məsləhət görürlər. Çörəyinizə xüsusi xəstəliklərlə mübarizə aparan əlavə probiyotiklər də əlavə edə bilərsiniz.

Xəbər xətti