Qəhvədə pestisid təhlükəsi varmı?

09:30 - 18 Avqust 2025 - Cəmiyyət

Bir çox insan bunu dərk etməsə də, qəhvə pestisidlər baxımından risksiz bir içki deyil. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, əslində, bir müddət əvvəl hətta AB Qida Alert Sistemində qəhvə ilə bağlı xəbərdarlıq dərc edilmişdi. Xəbərdarlıq Keniyadan Hollandiyaya göndərilən qəhvə dənələrinə aiddir. 

Səhiyyə orqanları kofein tərkibinə görə çox miqdarda qəhvə istehlak etməyi tövsiyə etmir. ABŞ Qida və Dərman Administrasiyasının sağlamlıq üçün mənfi təsirlərdən qorunmaq üçün tövsiyə etdiyi gündəlik kofein qəbulu 400 milliqramdır. Bu, orta hesabla iki stəkan filtr qəhvə istehlakına bərabərdir. Digər tərəfdən, bir çox insan bunu dərk etməsə də, qəhvə pestisidlər baxımından risksiz içki deyil! Əslində, hətta bu yaxınlarda AB Qida Alert Sistemində qəhvə ilə bağlı xəbərdarlıq da edildi.

Paxlada qadağan olunmuş toksik
Xəbərdarlıq Keniyadan Hollandiyaya göndərilən xam qəhvə dənələrinə aiddir. Hollandiyada aparılan təhlillər nəticəsində məlum olub ki, idxal edilən qəhvələrin tərkibində qadağan olunmuş kənd təsərrüfatı kimyəvi xlorpirifosunun qalıqları olub. Və bu, sistem tərəfindən verilən yeganə xəbərdarlıq deyildi. Keçən avqust ayında Kolumbiyadan Niderlanda göndərilən qovrulmamış qəhvədə də xlorpirifos qalığı aşkar edilib.

Həmin ilin iyununda Perudan Fransaya göndərilən “üzvi” qəhvədə xlorpirifos qalığı aşkar edildi. Chlorpyrifos sinir sistemini pozan bir insektisiddir. Alzheymer kimi nevroloji pozğunluqlara səbəb olmaq, beyin inkişafını maneə törətmək və beyin inkişafına mane olmaq potensialı da daxil olmaqla, endokrin sistemini pozan təsirləri səbəbindən AB və

Pestisidlərin istifadəsi çoxillik bitki olan qəhvədə (Coffea spp) geniş yayılmışdır. Xüsusilə qəhvə bazarının ən böyük oyunçularından biri olan Braziliyada fermerlər məhsulları qorumaq və məhsuldarlığı artırmaq üçün tez-tez pestisidlərdən istifadə edirlər. Elmi araşdırmalar həmçinin müxtəlif ölkələrdən, xüsusən də Braziliyadan qəhvənin tərkibində kənd təsərrüfatı kimyəvi qalıqlarının izlərini aşkar edib. Məsələn, Misirdə aparılan akademik araşdırma...

Tədqiqatda ölkədə satılan 881 qəhvə nümunəsi pestisid qalıqları, emal və sağlamlıq riskləri baxımından təhlil edilib. Tapıntılara görə, yaşıl qəhvə nümunələrinin 14,94 faizində, qovrulmuş qəhvə nümunələrinin isə 21,23 faizində pestisid qalıqları aşkar edilib. Qəhvə kapsulu nümunələrinin 63,64%-nin pestisidlər üçün testi müsbət çıxdığı halda, Braziliya çirklənmiş nümunələrin ən yüksək faizinə (88,37%) və pestisid müxtəlifliyinə (9) malik ölkə kimi müəyyən edilmişdir.

Qəhvədə ən çox aşkar edilən pestisidlər xlorpirifos, imidakloprid və sipermetrin olub. 
Qovurmadan əvvəl yaşıl qəhvə dənələri 160°C-dən aşağı temperaturda qurudulur. Daha sonra temperaturun 260°C-ə qədər artırılması ilə qovurma prosesi həyata keçirilir.

Temperatur 190°C-yə çatdıqda hidroliz, dekarboksilləşmə, oksidləşmə və reduksiya, pirolitik reaksiyalar kimi mühüm kimyəvi reaksiyalar baş verir. Bu addımlardan sonra belə, tədqiqatlar göstərir ki, pestisidlər hələ də kommersiya qəhvəsində qalıcı ola bilər.

Xəbər xətti