Hazır dondurmaların tərkibindəki qatqıların uşaqlarda diqqət əskikliyinə və davranış pozğunluğuna səbəb ola bilər. Uşağınızın ən çox sevdiyi rəngli dondurma düşündüyünüzdən də çox ola bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, nefroloq Prof.Dr.Cihangir Akgün hazır dondurmaların tərkibindəki konservantların və süni dadlandırıcıların uşaqlarda diqqət əskikliyi, davranış pozğunluqları və allergik reaksiyalar kimi arzuolunmaz problemlərə səbəb ola biləcəyini deyir.
Bazarlarda və ərzaq mağazalarında satılan hazır dondurmaların saxlanma ömrünü uzatmaq və konsistensiyasını artırmaq üçün çoxlu qatqılar ehtiva etdiyinə diqqət çəkən Prof.Dr.Akgün, “Bu məhsullarda istifadə olunan konservantlar və süni dadlandırıcılar uşaqlarda diqqət çatışmazlığı, diqqət dağınıqlığı və davranış pozğunluqlarına səbəb ola bilər.
Elmi araşdırmalar da bu istiqamətdə öz nəticələrini göstərmişdir. Hazır dondurmalarda süd yerinə süd tozu, təbii şəkər əvəzinə isə qlükoza siropu istifadə olunur.
Yenə təbii şəkər əvəzinə qlükoza siropu istifadə edilir və qatılaşdırıcılar əlavə edilir. Bunlar uşaqların sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.
Bu növ dondurmalarda gündəlik süd və təbii şəkərdən istifadə olunur, heç bir konservant və qatılaşdırıcı yoxdur. Dad baxımından da çox yaxşıdır. İmkanı olan ailələr evdə təbii maddələrlə dondurma da hazırlaya bilərlər.
Hazır dondurmalarda əlavələrin təsiri kümülatif ola bilər.
Uşaqlar demək olar ki, hər gün hazır dondurma istehlak edə bilərlər. Bu, uzun müddətdə ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Ona görə də ailələrin bu məsələdə daha şüurlu davranması çox vacibdir.