Qida zəhərlənməsinə səbəb olan meyvə

06:25 - 3 İyun 2025 - DİGƏR

Albalı tez-tez qida zəhərlənməsinə və allergik reaksiyalara səbəb olur, xüsusən də kimdənsə və ya şübhəli yerlərdən alınarsa.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə toksikoloq və tibb elmləri namizədi Mixail Kutışov xəbərdarlıq edib. 
Kutışovun diqqət yetirməyi tövsiyə etdiyi ilk şey albalının görünüşüdür. "Yaxşı albalı möhkəm, elastikdir, əyilmələri, ləkələri, çatları və çürümə əlamətləri yoxdur.

Giləmeyvələrdə tünd ləkələr varsa və ya toxunmağa yapışqandırsa, onları götürməmək daha yaxşıdır. Albalı yığdıqdan sonra yetişmir, ona görə də yetişməmiş - yaşıl və ya turşdursa, daha dadlı olmayacaq".

Bundan əlavə, o, gilas qoxusuna diqqət yetirməyə çağırıb: "Əgər albalı turş və ya qıcqırmış qoxuya malikdirsə, bu xarab olmanın əlamətidir. Yaxşı giləmeyvə yüngül, təzə qoxuya malikdir".
Gövdəsi yaşıl və elastik olan albalı seçmək daha yaxşıdır - bu, təravət əlamətlərindən biridir, əgər onlar qurudursa və ya qaradırsa, deməli, giləmeyvə uzun müddətdir ki, qalıb. Həkimin sözlərinə görə, qutuda çoxlu zədələnmiş meyvələr görsəniz, şirəsi sızırsa və ya milçəklər uçursa, giləmeyvə almamalısınız - bu, sanitar saxlama şəraitinin pozulmasından xəbər verir.
Həkim qeyd etdi ki, bu cür giləmeyvə çox vaxt ciddi həzm pozğunluqlarına və allergiyaya səbəb ola biləcək artan miqdarda nitrat və pestisidlər ehtiva edir.

Xəbər xətti