Dondurmanı belə istehlak etməyin!

06:11 - 3 İyun 2025 - MARAQLI

Yay istisində sərinlənməyin ən yaxşı yollarından biri dondurma istehlak etməkdir. İsti havaların vazkeçilməz dadı olan dondurma həddindən artıq istehlak edildikdə müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Bəs sağlam dondurmanın sirri nədir? Dondurma istehlak edərkən nələrə diqqət edilməlidir? Dondurma necə saxlanmalıdır?

Ucnoqta.az xəbər verir ki, yayın vazgeçilmezi olan dondurmanın balanslı şəkildə istehlak edilməsi lazım olduğunu bildirən Dietoloq Edanur Usta tərkibində yüksək səviyyədə qlükoza siropu və doymuş yağ olan qidaların tez-tez istehlakı insulin müqaviməti, qaraciyər yağlanması və piylənmə kimi problemlərin yolunu aça bildiyini deyir.
Odur ki, etibarlı istehsalçılardan, tərkibini bildiyiniz məhsullardan və uyğun saxlama şəraitində istehsal olunan dondurmaları seçməyiniz tövsiyə olunur.
Unudulmamalıdır ki, dondurma -18 dərəcədə saxlanmalı və bir dəfə əridildikdən sonra yenidən dondurulmamalıdır.

Dietoloq səhv istehlak edildikdə sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcək dondurma haqqında məlumat verib.

“Dondurmanın əsas tərkib hissəsi süd, şəkər və salepdən ibarətdir. Bu təbii inqrediyentlərlə yanaşı, qida sənayesinin inkişafı ilə bu gün tərkibində müxtəlif qatqılar, rəngləndiricilər, ləzzətlər və qlükoza-fruktoza siropu olan çoxlu müxtəlif növ dondurmalar da istehsal olunur. Dondurmanın sağlamlığa təsirini qiymətləndirərkən onun necə hazırlandığını da nəzərə almaq lazımdır” - mütəxəssis bildirir.

Süd və süd məhsulları zəngin kalsium qaynağıdır. Ona görə də süd tərkibi yüksək olan dondurmalar xüsusilə uşaqlar üçün yaxşı bir kalsium qaynağı ola bilər.
Bundan əlavə, fosfor, maqnezium, kalium kimi minerallarla, həmçinin A, D və B12 vitaminləri ilə zəngin qidadır.
100 qram (təxminən 2 qaşıq) dondurma növündən asılı olaraq orta hesabla 200 kkal enerji ehtiva edir.
Bu səbəbdən dondurma porsiya nəzarəti təmin edilərək çəki nəzarəti prosesində belə kefli qəlyanaltı kimi istehlak edilə bilər.
Yaxşı bir desert kimi görünsə də, tərkibində yüksək miqdarda şəkər olduğunu unutmaq olmaz.
Xüsusilə qablaşdırılmış dondurmalarda yüksək miqdarda qlükoza-fruktoza siropu, doymuş yağ, rəngləndiricilər və ətirli maddələr ola bilər.
Eyni miqdarda dondurma istehlak edildikdə, tərkibindəki fərqə görə daha çox kalori və şəkər istehlak etməyin mümkündür. Ona görə də dondurma seçimlərində qida etiketlərini oxumaq vərdişi də böyük əhəmiyyət kəsb edir.
Yüksək səviyyədə qlükoza siropu və doymuş yağ ehtiva edən qidaların tez-tez istehlakı insulin müqaviməti, qaraciyər yağlanması və piylənmə kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Odur ki, etibarlı istehsalçıların, tərkibini bildiyiniz və uyğun saxlama şəraitində istehsal edilmiş məhsulların dondurmalarını seçməyiniz tövsiyə olunur.
Qeyd edək ki, dondurma -18 dərəcədə saxlanmalı və əridildikdən sonra bir daha dondurulmamalıdır. Çünki tərkibində yüksək süd olan bu qida uyğun şəraitdə istehsal edilmədikdə və ya saxlanmadıqda mikrob riski yarada bilər”.

Xəbər xətti