Bir porsiya çiyələk portağaldan daha faydalıdır

08:02 - 20 May 2025 - DİGƏR

Çiyələk xərçəng və iltihab əleyhinə təsirlər də daxil olmaqla bir sıra faydalı xüsusiyyətlərə malikdir, həmçinin beyin və oynaqların fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Yekaterina Quzman danışıb.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, çiyələk mikro- və makroelementləri yüksək olan funksional məhsul hesab olunur. Tərkibində C və B vitaminləri, lif, folat və kalium, dəmir, kalsium, maqnezium və manqan daxil olmaqla minerallar var. Bir standart porsiya - təxminən səkkiz giləmeyvə - bədəni portağaldakı miqdardan daha çox C vitamini ilə təmin edir.

Quzman qeyd edir ki, giləmeyvə faydalarında əsas rolu polifenollar və antosiyaninlər - meyvənin xarakterik qırmızı rəngindən məsul olan təbii antioksidantlar oynayır. Bu birləşmələr sərbəst radikalları neytrallaşdırır və bununla da xərçəng və ürək-damar patologiyaları da daxil olmaqla xroniki xəstəliklərin inkişaf ehtimalını azaldır.

Giləmeyvə tərkibində natrium, yağ və xolesterol yoxdur və aşağı glisemik indeksə malikdir. Bu, çiyələkləri qan qlükoza səviyyələrini izləyən insanlar üçün təhlükəsiz edir.
Bundan əlavə, giləmeyvə bağırsaqlarda faydalı mikrofloranın böyüməsini təşviq edən təbii bir prebiyotik kimi çıxış edə bilər. Onun müntəzəm istifadəsi dərinin vəziyyətini də dəstəkləyir - C vitamini sayəsində möhkəmlik və elastiklikdən məsul olan kollagenin istehsalı artır.

Quzmanın verdiyi məlumata görə, çiyələklərin antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri osteoartritin qarşısının alınmasında, həmçinin neyronların və koqnitiv funksiyaların qorunmasında xüsusi əhəmiyyət kəsb edir ki, bu da onu ümumi sağlamlıq üçün qiymətli məhsula çevirir.

Xəbər xətti