Qarpızlar təkcə dadlı və sağlam incəlik deyil, həm də ciddi sağlamlıq problemləri mənbəyi ola bilər.
Ucnoqta.az xəbər evrir ki, LabQuest tibb şirkətinin bakterioloqu Vera Serejina Lenta.ru ilə söhbətində bildirib ki, alışından ən yaxşı şəkildə çəkinilən məhsulun əlamətlərini açıqlayıb.
Həkimin sözlərinə görə, diqqət etməli olduğunuz əsas əlamətlərdən biri də icazəsiz ticarət yerlərində qarpız satışıdır.
Belə satış məntəqələri çox vaxt meyvələrin toz, kir və işlənmiş qazların təsirinə məruz qaldığı yol kənarlarında yerləşir.
Qarpızlar ətraf mühitdən zərərli maddələri asanlıqla qəbul edən zərif qabığa malikdir.
Belə ki, onlar cəlbedici görünsələr də, belə qarpızların tərkibində sağlamlıq üçün təhlükəli olan kimyəvi birləşmələr ola bilər.
Bakterioloq onu da vurğulayıb ki, kortəbii bazarlarda satılan məhsulların tərkibində zərərli maddələrin olması çox vaxt lazımi nəzarətdən keçmir.
Çox vaxt küçə satıcıları qarpızın dadına baxmaq imkanı ilə istehlakçıları cəlb edir. Kəsilmiş meyvələr qətiyyən dadılmamalı, daha az alınmalıdır.
Mütəxəssis bildirib ki, qarpızlar laboratoriya nəzarətindən keçən xüsusi pərakəndə satış məntəqələrində və ya bazarlarda satılmalıdır. Satış yeri piştaxta və çardaqla təchiz edilməli, qarpızlar yerdən ən azı 20 santimetr hündürlükdə olan xüsusi rəflərdə yerləşdirilməlidir. Meyvələr bütöv, təmiz və artıq yetişməmiş, mikrobların nüfuz edə biləcəyi çatlar və zədələr olmadan olmalıdır.
Həkim əlavə edib ki, sadə gigiyena qaydalarına əməl edilmədikdə ən keyfiyyətli qarpız belə təhlükəli ola bilər.
“Meyvələr istehlakdan əvvəl sabun və fırça ilə axan suyun altında yaxşıca yuyulmalı, kəsilmiş hissələri yalnız soyuducuda saxlanmalıdır. Bu zaman qarpızın qurumasın və soyuducu qoxularını udmaması üçün onu yapışqan filmə bükmək və ya qarpızın hissələrini qida qabına qoymaq məsləhətdir. Bu qarpızı bir gündən çox saxlamaq olmaz”, - deyə o, yekunlaşdırıb.