Qaraciyəri yağlandıran gizli təhlükə - Ən şirin zəhər!

07:47 - 1 İyul 2025 - DİGƏR

İsti havada sərinləmək istəyəndə zərərli içkilərə müraciət etməyin. Xüsusilə uşaqların tez-tez istehlak etdiyi soyuq qəhvə, köpüklü çay, milkşeyk və limonad kimi içkilər yüksək şəkər tərkibinə görə müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. 

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən  xəbər verir ki, isti havalarda sərinləmək üçün üstünlük verilən soyuq qəhvə, köpüklü çay, milkşeyk və limonad kimi içkilər tərkibindəki şəkərin yüksək olması səbəbindən enerji qəbulunun artmasına səbəb ola bilər.

Diyetoloq Pınar Ece Karakaş isti havalarda kifayət qədər su istehlakına diqqət yetirilməsi lazım olduğunu vurğulayaraq, içki seçərkən qidalanma etiketinin oxunması və seçim edərkən məzmununun nəzərə alınması lazım olduğunu bildirib. Şəkərsiz və şərbətsiz soyuq qəhvə seçməyi tövsiyə edən Karakaş, "Ayran, adi kefir, adi mineral su və şəkərsiz evdə hazırlanmış limonadlara üstünlük verilə biləcək sağlam alternativlərdir" dedi. Pınar Ece Karakaş yay aylarında istehlakı artan şəkərli içkilərin istehlakında nəzərə alınmalı məqamlarla bağlı qiymətləndirmə edib. Son illərdə getdikcə populyarlaşan “köpüklü çay” kimi içkilərə gənclər və uşaqlar tərəfindən üstünlük verildiyini ifadə edən Karakaş,

“Köpüklü çay, tərkibində “boba” və ya “tapyoka mirvarisi” kimi tanınan nişasta əsaslı baloncuklar, həmçinin çay, süd və ya müxtəlif rəngləndiricilər, müxtəlif rəngləndiricilər və ya kremlər kimi qatqılar olan, soyuq istehlak edilən bir içkidir. manqo, hibiskus və oreo kimi aromatik seçimlər və bu ləzzətlər müxtəlif qatqılar və ya souslarla əldə edilir.

Bubble çayları adətən yüksək fruktoza qarğıdalı siropu ilə şirinləşdirilir. Yüksək fruktoza qarğıdalı siropunun tez-tez istehlakı qaraciyərin yağlanmasına, bağırsaq baryerinin pozulmasına və bəzi metabolik xəstəliklərə səbəb ola bilər”.

Köpüklü çay içkilərinin tərkibindəki tərkibinə görə piylənmə riskini artırdığını ifadə edən Karakaş, "Orta ölçülü bir köpüklü çay təxminən 317,5 kkal enerji, 11 q yağ, 56 q karbohidrat və 36 q şəkər ehtiva edir. Xüsusilə isti havalarda istehlak edilən köpürtmə çayları, çəki artımı, diabet2 tipində riski artıra bilər.

Xəbər xətti