Müasir həyat getdikcə daha çox qidalanmaya təbii, ekoloji və şüurlu yanaşmaya meyl edir. Hətta hündürmərtəbəli binada yaşasanız belə, birbaşa balkonunuzda öz məhsullarınızı yetişdirə bilərsiniz.
Söhbət təkcə estetikadan getmir. Yeməli bitkilər yalnız salatlar üçün göyərti deyil, həm də sakitləşdirici, ilham verən və əməyin xoş meyvələrini verən bir az yaşıl terapiyadır.
Ucnoqta.az-ın məlumatına görə, məşhur nəşr Martha Stüart, balkonda böyümək üçün ideal məhsullar açıqlayıb.
Şirin bibər. Kompakt bibər sortları konteyner yetişdirilməsi üçün xüsusi olaraq yaradılmışdır. Bitki iddiasızdır, lakin günəş (gündə 6+ saat) və dəstək (məsələn, paylar) tələb edir.
Meyvələr şirin, aromatikdir, salatlar və çörək bişirmək üçün idealdır.
lobya. Balkonunuz bol günəş alırsa, lobya yetişdirməyə çalışmağa dəyər. Kol növlərini seçin - onlar daha az yer tuturlar. Və lobyaların bol məhsul verməsini təmin etmək üçün onları istilikdə müqavimət və suvarma ilə təmin edin.
xiyar. Xiyar qablarda yaxşı böyüyür və çox yer tutmur. Dırmaşan tumurcuqlar, barmaqlıqlar boyunca qaçmağa icazə versəniz, balkonu bəzəyə bilər. Əsas odur ki, daha çox meyvə verməyi stimullaşdırmaq üçün meyvələri müntəzəm olaraq toplamaqdır.
Şirin noxud. Bu zərif bitkilər yalnız ətir və gözəllik deyil, həm də yeməli ləçəklər verir. Onlar salatlara əlavə edilə bilər və ya desertləri bəzəmək üçün istifadə edilə bilər. Günəşi və boş torpağı sevirlər.
turp. Turp tərəvəzlər arasında sürətli böyümənin çempionudur. Məhsul əkindən sonra cəmi 3-4 həftə ərzində yığıla bilər. Qismən kölgədə belə yaxşı hiss edir. Kök məhsulunun inkişafı üçün yer olması üçün fidanları incəltməyi unutmayın.
Kərəviz. Kərəviz hətta mağazada satın alınan bir dəstə əsasında yetişdirilə bilər. Sadəcə suya qoyun və sonra torpağa köçürün. Təzə, xırtıldayan göyərti sendviç və salatları bəzəyəcək.
sarımsaq. Pəncərədə və ya balkonda böyümək asan olan iddiasız bir bitki. Torpağa mixək əkmək kifayətdir və bir neçə həftədən sonra gənc, aromatik lələklər alacaqsınız.
Zəncəfil. Evdə də yetişdirilə bilən ekzotik bitki. Təzə zəncəfildən bir tikə gözü ilə bir qazana əkin, isti, günəşli yerə qoyun və nəmli saxlayın. Bir neçə aydan sonra ətirli bir kök alacaqsınız - öz məhsulunuz.
ispanaq. Bu ən sağlam yaşıl tərəvəzlərdən biridir. Tez böyüyür, sərinliyi və qismən kölgəni sevir, buna görə də yaz və ya payız üçün idealdır. Yarpaqların kobudlaşmasını gözləmədən müntəzəm suvarma və məhsul yığmaq vacibdir.
Pomidor. Bir çox növ arasında aşağı böyüyən və ya balkon hibridlərini seçmək daha yaxşıdır. Məsələn, Terenzo F1 asma səbətdə kol və ya şəlalə kimi böyüyür, səxavətli çiçəklər verir və xoş bir şirin dada malikdir.
soğan. Soğan tez böyüyür və minimum qayğı tələb edir. Bir ampul dəstindən həm yaşıl lələklər, həm də kiçik başlar alacaqsınız. Və onun çiçəklənməsi balkonun estetik məqamına çevriləcəkdir.