Müasir həyat tempi çox vaxt bizi sağlam qidalanmanın vacibliyini unutdurur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, “Real Simple” nəşri ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmaq, bir çox xəstəliklərin qarşısını almaq və hətta qocalma prosesini yavaşlatmaq üçün menyuya daxil edilməli olan 35 məhsulun siyahısını dərc edib.
Avokado. Bu meyvə pis xolesterol səviyyəsini azaldan mono doymamış yağların mənbəyidir. Yarım avokado gündəlik lif ehtiyacınızın təxminən 20%-ni təmin edəcək. Avokado salatlara əlavə oluna bilər və ya soya sousu və əhəng ilə tost üzərinə yayılaraq istifadə edilə bilər.
Qoz. Bu, omeqa-3 yağ turşularının güclü mənbəyidir, nəinki pis xolesterolu azaldır, həm də yaxşı xolesterinin səviyyəsini artırır. Fındıqları quru əncir və anis toxumları ilə birləşdirərək dadlı qəlyanaltı hazırlayın.
Göbələklər. Yeməklərin kalorili məzmununu azaltmağa kömək edən, eyni zamanda zəngin dadını saxlayan ideal ət əvəzedicisi. Göbələkləri şorba, sous, pizza və ya makaronda istifadə edin.
Yumurta. Zülal, həmçinin A və B12 vitaminləri mənbəyidir. Yumurta sarısı yeməkdən qorxmayın, çünki onlar beyninizin və ürəyinizin sağlamlığı üçün vacib olan vacib qidaları ehtiva edir.
Kivi. Bu meyvə portağaldan daha çox C vitamini ehtiva edir və eyni zamanda əla kalium və lif mənbəyidir. Kivi tək başına yeyilə bilər və ya salatlara və ya desertlərə əlavə edilə bilər.
Kələm. Bu kələmin yarpaqları ümumi sağlamlığı və göz sağlamlığını dəstəkləyən kalsium, C vitamini və digər antioksidanların əla mənbəyidir. Kələm bişirilə və ya salatlara əlavə edilə bilər.
Arpa. Tərkibindəki yüksək lif sayəsində xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Şorba və ya salatlar üçün əsas tərkib hissəsi kimi istifadə edilə bilər.
Balqabaq. Sağlam dəri və ürəyi dəstəkləyən zəngin antioksidant və kalium mənbəyidir. Bişmiş balqabaq şorbalara əlavə edilə bilər və ya sağlam çörək hazırlamaq üçün istifadə edilə bilər.
Fındıq pastası. Fıstıq və badam yağı ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyən sağlam yağlardır. Yalnız iki tərkib hissəsi olan variantları seçin: qoz-fındıq və duz.
Bulqur. Mükəmməl lif və kalium və kalsium kimi vacib mikroelementlər mənbəyidir. Onu əsas yemək kimi hazırlayın və ya salatlara əlavə edin.
Qara lobya. Bu ürək və damar sağlamlığını dəstəkləyən zəngin antioksidant və lif mənbəyidir. Çili, salatlara əlavə edin və ya zeytun yağı ilə bişirin.
İspanaq. Qan sağlamlığı üçün vacib olan dəmir və folatın tanınmış mənbəyidir. Onu zolaqlara əlavə edin və ya yan yemək kimi bişirin.
Lobya. Bədənin ümumi sağlamlığını yaxşılaşdıran zülallar və antioksidantlarla zəngindir. Şorba və ya salatlarda istifadə edin.
Mərcimək. Sağlam hüceyrə böyüməsini təşviq edən protein və fol turşusu ilə zəngindir. Şorbalarda və ya salatların tərkib hissəsi kimi istifadə edin.
Qızılbalıq. Ürək və dəri sağlamlığını dəstəkləyən Omeqa-3 yağ turşularının və D vitamininin əla mənbəyidir.
Portağal. Onlar immunitet sistemini dəstəkləyən və dərini elastik edən C vitamini ilə zəngindir.
Sardina. Güclü kalsium, omeqa-3 yağ turşuları və D və B12 vitaminləri mənbəyidir.
Badam. Tərkibindəki yüksək mono doymamış yağlar və lif sayəsində ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.
Sıxılmış zeytun yağı. Tərkibində antioksidant təsir göstərən və ürək sağlamlığını dəstəkləyən polifenollar var.
Brokoli. İmmuniteti və sümük sağlamlığını dəstəkləyən C vitamini və K vitamini ilə zəngindir.