Toksikoloji tədqiqatlar göstərir ki, artıq yağlı qidalar ciddi sağlamlıq nəticələrinə səbəb ola bilər.
Orqanizmdəki zülallarla artıq şəkərin qarşılıqlı əlaqəsi olan qlikasiya prosesi orqanizmin “şəkərləşməsinə” və müxtəlif ciddi xəstəliklərin inkişafına səbəb ola bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssislər pəhrizinizi diversifikasiya etməyi və yağlı qidaların həddindən artıq istehlakından çəkinməyi tövsiyə edir. Zəif qidalanmanın nəticələrinin ətraflı təhlili toksikoloq, tibb elmləri namizədi Mixail Kutuşov tərəfindən aparılmışdır.
Statistikalar göstərir ki, piylənmə və ürək-damar xəstəlikləri nisbətləri pəhrizdəki artıq yağlarla birbaşa bağlıdır. Ateroskleroza və bədəndə maddələr mübadiləsinin pisləşməsinə kömək edən doymuş yağlardan qaçınmaqla qida keyfiyyətinə diqqət yetirmək lazımdır.
Doymuş yağların ürək-damar sisteminə zərərli olduğunu xatırlamaq vacibdir.
Həddindən artıq yağdan qaynaqlanan ateroskleroz damarları qan laxtalanmasına qarşı daha həssas edərək infarkt və insult riskini artırır. Qan xolesterinin səviyyəsinə də mənfi təsir göstərir.
Yağlı qidaların həddindən artıq istehlakı səbəbindən obez olan yaşlı yetkinlərdə ürək çatışmazlığı və digər ciddi xəstəliklərin inkişaf riski artır. Pəhrizinizi yenidən nəzərdən keçirmək və aktiv qalmaq ümumi sağlamlığınızı yaxşılaşdırmağa və artıq yağ istehlakının ciddi nəticələrinin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Bundan əlavə, qidada həddindən artıq yağ qaraciyərə, həzmə mənfi təsir göstərə bilər, həmçinin maddələr mübadiləsində balanssızlığa səbəb ola bilər. Sağlamlığı qorumaq üçün pəhrizinizə daha çox tərəvəz, meyvə, yağsız protein mənbələri və sağlam yağlar daxil etmək tövsiyə olunur.
Ciddi sağlamlıq fəsadlarının qarşısını almaq üçün mütəxəssislər aktiv həyat tərzi, müntəzəm idman və balanslaşdırılmış pəhriz tövsiyə edirlər.
Bu, immunitet sistemini gücləndirməyə, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmağa və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edəcəkdir.