Ac qarına yeyilməməsi lazım olan 8 QİDA

06:53 - 29 Yanvar 2025 - Cəmiyyət

Bəzi qidalar acqarına istehlak edildikdə həzm sisteminə mənfi təsir göstərir.
Bir çoxumuz səhər və ya ağır iş günündən sonra gördüyümüz ilk şeyi yemək vərdişinə sahibik. Bununla belə, dietoloqlar xəbərdarlıq edirlər ki, bu yanaşma mədə problemlərinə səbəb ola bilər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə Real Simple nəşri məlumat yayıb.

1. Qəhvə
Boş mədədə qəhvə içmək mədəni qıcıqlandıra və mədə turşusu ifraz edən qastrin hormonunun ifrazını artıra bilər. Bu, şişkinlik və ürək bulanmasına səbəb olur. Qəhvə içməzdən əvvəl diyetoloq yumurta və ya fıstıq yağı ilə çörək kimi bir protein məhsulu yeməyi məsləhət görür. Qəlyanaltınız yoxdursa, içkiyə bir qaşıq kokos südü əlavə edin.
2. Acılı yeməklər
Acılı qidalar tez-tez mədə narahatlığına səbəb olur və bunların hamısı bibərdə olan kapsaisin adlı kimyəvi maddə sayəsində olur.
Doktor Maykl Şopisin sözlərinə görə, kapsaisin mədə-bağırsaq traktının reseptorlarına bağlanır və bu, orqanizmi aldadıb zərərli bir şey qəbul etdiyini düşünür. Buna cavab olaraq, bədən mucus istehsalını artırır və həzmi sürətləndirir, kapsaisini tez bir zamanda "çıxarmağa" çalışır. Ancaq bu, mədə narahatlığına və ishala səbəb ola bilər.
3. Şirniyyatlar
"Açıq mədədə şəkərli qidalar yemək insulin və qan şəkərinin səviyyəsinin daha sürətli artmasına səbəb ola bilər, tez-tez bir müddət sonra qəza ilə nəticələnə bilər" – ekspert deyir.

Aç qarına şirniyyat yemək ishala səbəb ola bilər. Bu, bədənin yüksək şəkər səviyyələrini tarazlaşdırmağa çalışdığı üçün elektrolitlər və mayelər qan axınından bağırsaqlara çəkilir.
4. Çay
Çayın tərkibindəki kofein mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və mədə turşusu istehsalını artıraraq reflü simptomlarına səbəb ola bilər. Bu, digər növlərə nisbətən daha çox kofein ehtiva edən qara çay üçün xüsusilə doğrudur. Xüsusilə, səhər yeməyiniz yoxdursa, bitki çayı seçmək daha yaxşıdır.
5. Qatıq
Probiyotiklər və laktik turşu ilə zəngin olan qatıq həzmi yaxşılaşdırmaq və balanslaşdırılmış mikrofloranı saxlamaqla bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırır.
Ancaq bəzi insanlar laktik turşuya həssas ola bilər. Belə hallarda acqarına qatıq yemək mədə turşusunun həddindən artıq istehsalını stimullaşdıraraq mədə-bağırsaq traktının qıcıqlanmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, yüksək turşuluq qatıqda olan probiyotiklərin effektivliyini azalda bilər.
6. Qazlı içkilər
Qazlı içkilər karbon qazı baloncukları səbəbiylə mədədə narahat təzyiqə səbəb ola bilər. Bu, narahatlığa və gəyirməyə səbəb olur. Bundan əlavə, şəkərli içkilərdə yüksək şəkər miqdarı qan şəkərinin səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər.
7. Yağlı qızardılmış qidalar
Yağlı qidaların həzm edilməsi daha uzun sürür, bu da onların mədədə qalma müddətini artırır və turşu istehsalını stimullaşdırır. Bu ağrı və narahatlığa səbəb ola bilər. Bundan əlavə, yağlı qidalar LES-in (aşağı özofagus sfinkterinin) büzülmə qabiliyyətini zəiflədir, bu da turşu reflyuksunun inkişafına kömək edir.
8. Sitrus meyvələri və şirəsi
"Sitrus meyvələrinin tərkibində mədə-bağırsaq traktının selikli qişasını qıcıqlandıra bilən limon turşusu var", - ekspert qeyd edib.
Sitrus meyvələri, turşuluğuna görə, turşu reflüksünün yolunu açan aşağı özofagus sfinkterini (LES) rahatlaşdıra bilər.
 Bu, mədə yanması və digər xoşagəlməz simptomlara səbəb ola bilər. Bununla belə, sitrus meyvələrini karbohidratla zəngin qidalarla birləşdirərək narahatlığı azalda bilərsiniz. Onlar mədədə artıq turşunun udulmasına kömək edir, bu da vəziyyəti yüngülləşdirməyə kömək edə bilər.

Xəbər xətti