Soğan yeməkdən qaçmaq üçün təsəvvür etdiyinizdən daha çox səbəb var.
Soğanın faydaları nələrdir?
Uşaqlıqda yəqin ki, hər birimizə deyirdilər ki, tənəffüs yolları xəstəliklərindən qorunmaq üçün soğan yemək lazımdır. Və bu heç də fantastika deyil. Alimlər soğanı quercetin tərkibinə görə digər məhsullar arasında əsl rekordçu adlandırırlar.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, yüksək qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edən, qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salan, qan damarlarının divarlarını gücləndirən və tənəffüs xəstəliklərindən qorunmanın inkişafına kömək edən güclü antioksidantdır.
Həmçinin güman edilir ki, quercetin cavanlaşdırıcı xüsusiyyətlərə malikdir, bədəndə iltihabı azaldır, allergik reaksiyaları aradan qaldırır və ümumiyyətlə sağlamlığı yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Soğanda başqa bir vacib maddə var - allisin (100 q məhsula 43,6 mq). Antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir, yaddaşı yaxşılaşdırır və damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır.
Allicin damarların genişlənməsini təşviq edir və bununla da qan təzyiqini azaldır. Və bu maddə neoplazmalarla mübarizə aparır və hüceyrələri sərbəst radikallardan azad edir.
Soğan da zəngin kimyəvi tərkibə malikdir. Tərkibində B vitaminləri, mis, kalium, manqan, fosfor, kükürd və xrom var. Bütün bu elementlər adi soğanı əsl super qidaya çevirir.
Soğan hamilə qadınların bədəninə necə təsir edir
Soğanda hamilə qadınlar üçün ən vacib maddələrdən biri olan fol turşusu var.
Hamiləliyin normal davam etməsi lazımdır, həm də dölün inkişafında iştirak edir. Əgər gələcək anada fol turşusu yoxdursa, bu, vaxtından əvvəl doğuş və anadangəlmə qüsurların inkişafı riskini artıra bilər.
Soğan gəncliyini və gözəlliyini qorumaq istəyən qadınlar üçün (yalnız hamilə qadınlar üçün deyil) faydalı ola bilər. Dərinin görünüşünü yaxşılaşdırmağa kömək edir, yaşa bağlı dəyişikliklərin əlamətlərini azaldır, kollagen sintezini artırır və dəriyə faydalı təsir göstərir.
Soğanın kişilər üçün faydaları
Soğan qan dövranını stimullaşdırır, yəni potensialı artıra bilər.
Eyni zamanda, bu tərəvəz testosteronu artıran və məhsuldarlığı yaxşılaşdıran zəngin vitamin və mineral tərkibə malikdir. Soğandan çox istifadə etməsəniz, libidonuza müsbət təsir göstərə bilər.
Gündə nə qədər soğan yeyə bilərsiniz
Ən yaxşısı soğanı çiy yeməkdir, onda onlardan maksimum fayda əldə edə bilərsiniz. Bununla belə, normaya riayət etmək vacibdir. Mütəxəssislər gündə 70-100 qramdan çox soğan yeməyi məsləhət görürlər.
Kim soğan yeməməlidir
Soğan yeməyi nə vaxt tamamilə dayandırmaq daha yaxşıdır:
hipertoniya;
bronxial astma;
kolit;
pankreatit;
qidaya qarşı dözümsüzlük;
qastroezofageal reflü.
İlk öncə soğanın mədə-bağırsaq traktını qıcıqlandırdığını qeyd etmək lazımdır. Bu, şişkinlik, köp, ishal və mədə narahatlığına səbəb ola bilər. Çox soğan yeyirsinizsə, qastrit, kolit, pankreatit və mədə xoralarının kəskinləşməsi ilə qarşılaşa bilərsiniz.
Hipertoniyanız varsa soğan yeməmək daha yaxşıdır, çünki onlar təzyiqi artıra bilər. Bu məhsul bronxial astma üçün də kontrendikedir, çünki bu, hücuma səbəb ola bilər.
Qaraciyər yağlanması, hepatit, siroz kimi qaraciyər xəstəlikləri varsa, soğanı ehtiyatla yemək daha yaxşıdır. Ürək ritminin pozulması və ürək çatışmazlığı üçün tövsiyə edilmir.
Bir çox cəhətdən soğanın faydaları və zərərləri xroniki xəstəliklərin olması və onun hazırlanma üsulu ilə müəyyən edilir. Qaynadılmış soğan mədə-bağırsaq sistemi üçün daha az aqressiv hesab olunur. Üstəlik, daha az miqdarda olsa da, hələ də bəzi faydalı maddələr ehtiva edir.
Qızardılmış soğan demək olar ki, bütün faydalarını itirir. Ürək xəstəlikləri, qaraciyər xəstəlikləri, yüksək qan təzyiqi olan insanlar üçün də çox zərərlidir.