Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, bəzi dənli bitkilər yumşaq karbohidratlar mənbəyidir və orqanizmi enerji ilə təmin edir, həzmə də müsbət təsir edir və qanda şəkərin səviyyəsini normal saxlamağa kömək edir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, alimlər müəyyən ediblər ki, sıyıq yüz yaşdan yuxarı insanların qida rasionunda əsas yer tutur.
Həkimlər onu da qeyd edirlər ki, qarabaşaq, yulaf və düyü sıyığı xüsusilə sağlamlıq və ömrü uzatmaq üçün faydalıdır. Onlar qocalığa qədər insanların fiziki fəaliyyətini və sağlamlığını qorumağa kömək edir.
Bu üç dənli bitki ömrü uzadır
Yulaf əzməsi. Burada qeyd etmək lazımdır ki, yalnız tam taxıllı yulaf əzməsi sağlamdır, çünki ani məhsul emal zamanı demək olar ki, bütün qiymətli maddələrini itirir.
Yulaf əzməsi ürəyin və qan damarlarının fəaliyyətini yaxşılaşdırır və tərkibindəki lif sayəsində pis xolesterinin səviyyəsini azaldır.
Bundan əlavə, immunitet sistemini gücləndirir və uzun müddət sizə enerji verir. Və tərkibindəki antioksidant birləşmələrə görə orqanizmi hüceyrə səviyyəsində cavanlaşdırır.
Qarabaşaqda sinir sistemini gücləndirməyə və bədənin dözümlülüyünü artırmağa kömək edən dəmir, maqnezium və B vitaminlərinin güclü bir hissəsi var.
Bu taxıl aşağı glisemik indeksə malikdir və bu, qeyri-sabit qan şəkəri səviyyəsi olan insanlar üçün idealdır. Qarabaşaqda qan damarlarını gücləndirən və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldan rutin də var.
düyü. Asiya ölkələrində düyü yüzilliklərin pəhrizində əsas yer tutur.
Qəhvəyi və qara düyü kimi bütün taxıl növləri xüsusilə məşhurdur. Onlar maddələr mübadiləsini və həzm sisteminin işini dəstəkləyən vitaminlər, minerallar və amin turşuları ilə zəngindir.
Düyü sıyığını göyərti, tərəvəz və dəniz məhsulları ilə əlavə etmək yaxşıdır, bu onun faydalarını əhəmiyyətli dərəcədə artıracaqdır.