Xroniki iltihaba səbəb olan qidalar

07:01 - 10 Dekabr 2024 - DİGƏR

Ürək və damar xəstəlikləri əsasən bədəndə xroniki iltihabla əlaqələndirilir.
Bu proses məşhur məhsullar, o cümlədən evdə hazırlanmış bişmiş mallar və fast food tərəfindən artır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq İrina Baranova xəbərdarlıq edir.
Nəzərə alınmayan xroniki iltihab ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. 

Həkim hansı məhsulların bu prosesi sürətləndirdiyini bildirib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, bunlar marqarin, fast food və sənaye xörəklərində geniş yayılmış süni yağlardır. Onlardan sui-istifadə edilərsə, ürək-damar xəstəliklərinə, diabetə, otoimmün xəstəliklərə və depressiyaya səbəb ola bilər.

Baranova qızardılmış qidaların zərərlərindən də danışıb. Yüksək bişirmə temperaturu səbəbindən belə qida bütün faydalı xüsusiyyətlərini itirir, lakin trans yağları orada toplanır.
Buna görə də Baranova yeməkləri zeytun yağında bişirməyi, iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik və damar sağlamlığını dəstəkləyən avokado və qoz-fındıqları qidalara əlavə etməyi tövsiyə edib.

Dietoloq onu da xatırladıb ki, şəkərdən çox istifadə etmək olmaz. Bu, iltihablı prosesləri sürətləmdirən və bağırsaq mikroflorasına mənfi təsir göstərən qan qlükozasında kəskin atlamalara səbəb olur. Nəticədə, bu, bədəndə iltihablı prosesləri artırır.

Xəbər xətti