Hər səhər sevə-sevə içirik, amma... - Canan Karataydan xəbərdarlıq

06:08 - 9 Dekabr 2024 - DİGƏR

Prof. Dr. Canan Karatay qəhvə içənlər üçün təəccüblü açıqlama verib. Mütəxəssis türk qəhvəsinin faydalarına toxunaraq, filtr qəhvə hazırlayarkən bir çox insanın buraxdığı səhvlərə toxunub. Canan Karatay açıqlamasında "Ən təhlükəli zəhərlərdən biri" ifadəsini işlədib.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Canan Karatay çılpaq açıqlamalarına bir yenisini əlavə edib. Xüsusilə səhər saatlarında çox insanın ləzzət aldığı türk qəhvəsinə toxunan mütəxəssis, düzgün istehlak edildiyində bağırsaq sağlamlığını dəstəklədiyini vurğuladı.

Canan Karatay türk qəhvəsinin maddələr mübadiləsini sürətləndirdiyini bildirib. Mütəxəssis filtrli qəhvənin hazırlanmasında yol verilən səhvə də toxunub.
Mütəxəssis vurğulayıb ki, süzgəcli qəhvə hazırlanarkən istifadə olunan kağız filtrlərin tərkibində bromid kimi zərərli kimyəvi maddələr var.

Canan Karatay bu maddələrin isti su ilə bədənə keçə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
"Hər qəhvə eyni deyil. Bütün yağlar və qırmızı ətlər eyni olmadığı kimi... Türk qəhvəsinin hazırlanma üsulu çox önəmlidir. Çox yüksək antioksidantdır. Qəhvə dənələrində olan antioksidanlar çox vacibdir" -ekspert açıqlamasında bildirib.

Ekspert sözlərini belə davam etdirib:
 "Tərkibində olan kofein də bizi stimullaşdırır. Səhər oyananda türk qəhvəsi içmək mənim "çatı kofesi" dediyim şeydir. Türk qəhvəsini qoyuram, üzərinə qaynar su əlavə edirəm.

Çöldə satılan əridilmiş kofelər çox təhlükəlidir. Onlar kimyəvi maddələrlə doludur, isti kimyəvi maddələri bədənə qoyuruq.
Bundan əlavə, ona əlavə edilən süd tozu da kifayət qədər təhlükəlidir. Türk qəhvəsi qara sərxoş olacaq. Türk qəhvəsi şəkərsiz olduğu müddətcə detoksdur. Şəkər yoxdur, amma təmiz yağ əlavə etmək olar. Bağırsaqları stimullaşdırır və qəbizliyin qarşısını almaq üçün türk qəhvəsi səhərlər acqarına içilməlidir. Yuxunun qarşısını almaqla yanaşı, beyni də aktivləşdirir. Sinir sistemini çox yaxşı işləyir.

Canan Karatay açıqlamasında deyib: “Filtr qəhvəni özümüz hazırlaya bilərik. Lakin filtr qəhvənin kağız filtri varsa çox təhlükəlidir. Həmin kağızlarda olan bromid və kimyəvi maddələr onların içindən qaynar su keçəndə bədənə keçir. Bu, ən təhlükəli zəhərlərdən biridir.
Qəhvə düzgün miqdarda istehlak edildikdə sağlamlığa faydalı təsir göstərə bilər. Bununla belə, həddindən artıq istehlak və ya şəxsi həssaslıq bəzi mənfi nəticələrə səbəb ola bilər.

1. Həddindən artıq kofein qəbulu
Əsəbilik və Narahatlıq: Yüksək miqdarda kofein qıcıqlanma, narahatlıq və narahatlıq səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər.
Yuxusuzluq: Qəhvə istehlakı xüsusilə axşam saatlarında istehlak edildikdə yuxu rejiminə mənfi təsir göstərə bilər.
Ürək döyüntüsü: Çox kofein ürək döyüntüsünü artıra və ürək döyüntüsünə səbəb ola bilər.
2. Mədə və Həzm Problemləri
Artan turşuluq: Qəhvə mədə turşuluğunu artıra bilər, bu da ürək yanmasına və reflüyə səbəb ola bilər.
Həzm effekti: Qəhvə bağırsaq hərəkətlərini sürətləndirə və bəzi insanlarda ishal və ya narahatlığa səbəb ola bilər.
3. Asılılıq və Tolerantlıq
Kofein asılılıq yaradan maddədir. Yüksək dozaların davamlı istifadəsi tolerantlığın inkişafına səbəb ola bilər. Bu, eyni effekti əldə etmək üçün daha çox qəhvə içmək ehtiyacını yarada bilər.
4. Qida maddələrinin udulmasına təsirləri
Dəmirin sorulması: Qəhvə xüsusilə yeməkdən dərhal sonra istehlak edildikdə dəmirin udulmasını azalda bilər.
Kalsium itkisi: Uzun müddətli həddindən artıq istehlak sidiklə kalsium ifrazını artıra və sümük sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.
5. Hamiləlik zamanı risklər
Hamiləlik dövründə həddindən artıq qəhvə istehlakı aşağı düşmə və ya az çəki kimi riskləri artıra bilər. Hamilə qadınlara qəhvə istehlakını məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.
6. Qan təzyiq və ürək sağlamlığı
Yüksək miqdarda qəhvə, xüsusilə kofeinə həssas olan insanlarda qan təzyiqini müvəqqəti olaraq artıra bilər.
7. Psixoloji təsirlər
Həddindən artıq qəhvə istehlakı bəzi insanlarda diqqət dağınıqlığı, stress və ya depressiya əlamətlərini pisləşdirə bilər.

Xəbər xətti