Vitamin və mineral mənbəyi kimi tanınan və sağlam qəlyanaltı sayılan qoz-fındıq, həddindən artıq istehlak edildikdə insan orqanizmi üçün zərərli qidaya çevrilir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssis Hüseyn Taşkıran qoz-fındıqların təzə, müxtəlif və az miqdarda istehlak edilməsinin lazım olduğunu, əks halda bir çox xəstəliklərə səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib.
Taşkıran qoz-fındıqların zəngin tərkibə malik olduğunu və bir ovucda yeyildikdə orqanizmə bir çox faydası olduğunu qeyd edir.
“İstehlak etdiyimiz qidalar bədən sistemlərimizin işləməsi və sağlamlığımızla yaxından əlaqəlidir. Bu mənada qoz-fındıqlara baxdığımızda mikro və makro elementlər baxımından çox zəngin tərkibə malikdir. Fındıq sağlam qidadır və tərkibindəki mikroelementlər, fitonutrientlər, antioksidantlar, doymamış Omeqa 3 yağ turşuları və vitamin və minerallar sayəsində ciddi müsbət təsirlərə malikdir. Ancaq qoz-fındıqların tərkibində karbohidratlar və kalorilər də olduğundan, həddindən artıq istehlak edildikdə bəzi zərərlərlə qarşılaşa bilərik. Bu səbəblə hər gün bir ovuc qoz-fındıq qəbulunun tərkibindəki vitamin və minerallar baxımından bədənimizə bəzi müsbət təsirləri var. Məsələn, qoz-fındıq həzm sisteminə müsbət təsir göstərir. Tərkibindəki E vitamini sayəsində dərinin gözəlləşməsinə töhfə verir. Beyin və nevrologiya baxımından da ciddi faydaları var. Fındıq immunitet sistemi ilə bağlı bir çox problemə müsbət təsir göstərir. “Eyni zamanda dırnaqlarımızda və daxili orqanlarımızda yarana biləcək pozğunluqların qarşısını almaq qabiliyyətinə malikdir.
“Qoz-fındıq faydalı qidalar olsa da, zərərli təsirləri də var”.
Mütəxəssis onu da qeyd etdi ki, qoz-fındıq faydalı olsa da, böyük miqdarda istehlak edildikdə kifayət qədər zərərli ola bilər.
“Qoz-fındıq çiy və qovrulmuş halda istehlak edilir. Lakin istiliyə nə qədər çox məruz qalsa, müsbət təsirləri bir o qədər azalır. Ona görə də onu mümkün qədər çiy halda istehlak etmək daha faydalıdır. Mədəniz boş olanda qoz-fındıq istehlak etmək daha faydalıdır, çünki tox olanda onların təsiri azala bilər. Xüsusilə səhər yeməyimizdə istehlak etmək bədənimizə çox faydalı olacaq. Arıqlamaq istəyənlər və gündə iki dəfə yemək yeməyə çalışanlar səhər yeməyinə qoz-fındıq qatsalar, uzun müddət toxluq hiss edə bilərlər. Fındıq faydalı qidalar olsa da, bəzi zərərli təsirləri də var. Həddindən artıq istehlak edildikdə, yüksək xolesterola səbəb ola bilər. Bəzi insanlarda mədə-bağırsaq sisteminə də mənfi təsir göstərə bilər. Əgər qoz-fındıq yüksək duz ehtiva edərsə və həddindən artıq istehlak edilərsə, qan təzyiqi xəstələrinin təzyiqini artıra bilər.