Qızardılmış yeməklər sizin üçün süfrənin vazkeçilməz dadıdır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, ancaq qızartmalar zamanı hansı yağın daha sağlam olduğunu seçmək çətindir.
Ən sağlam qızartma yağı hansıdır?
Qızartmağa gəldikdə, onsuz da bədnam olan bu bişirmə texnikasını daha sağlam etməyin mümkün olmadığını düşünürsünüzsə, yanılırsınız. Həmişə olduğu kimi düzgün məhsul seçimi ilə daha dadlı və zərərsiz yeməklər hazırlamaq mümkündür.
Qızartma zamanı hansı yağdan istifadə edilməlidir?
Əvvəlcə bəzi yağların digərlərindən daha yaxşı qızartmaq üçün niyə daha yaxşı olduğunu bilmək istəyə bilərsiniz. Bir yağı digərindən daha yaxşı edən əsas amil yağın yanacağı və tüstü çıxaracağı temperaturdur. Bu duman o deməkdir ki, yağlar parçalanır, bu da yeməyinizin dadına və qida dəyərinə mənfi təsir göstərə bilər və həmçinin yağın təhlükəsiz istehlak edilə biləcəyi həddi müəyyən edir. Fərqli qovurma növləri müxtəlif temperatur diapazonları tələb etdiyi üçün yemək hazırlayarkən buna diqqət yetirmək çox vacibdir.
Bütün bunlarla birlikdə yağlar parçalandıqda struktur dəyişiklikləri baş verir. Bu, yeməyin dadına mənfi təsir göstərə bilən kimyəvi reaksiya yaradır və həmçinin zərərli əlavə məhsullar istehsal edən oksidləşməni ehtiva edir. Qızartma prosesinizə uyğun yağ seçmək bu oksidləşməni minimuma endirəcək və sizi mümkün kanserogen təsirlərdən qoruyacaq.
1- Tavada qızardın və ya sote edin
Qarışdırmaq və ya sote etmək bir çox evdə istifadə olunan çox yönlü və ümumi bir üsuldur. Bu növ yemək üçün çox yüksək temperatura ehtiyacınız yoxdur. 200 dərəcədən aşağı orta-yüksək temperatur kifayətdir və buna görə də orta və ya yüksək tüstü nöqtəsi olan yağlar təhlükəsiz şəkildə istifadə edilə bilər. Məsələn, zeytun, avokado, kolza, qarğıdalı, zəfəran, günəbaxan və üzüm toxumu yağından istifadə edə bilərsiniz. Əgər zeytun yağı istifadə edəcəksinizsə, zərif zeytun yağı əvəzinə təmizlənmiş yağdan istifadə etmək daha yaxşı olar.
2- Yağda qızartmaq
Kartof qızartması və ya qızardılmış toyuq kimi yeməklər hazırlayarkən daha dərin yağ, 200 dərəcədən yuxarı temperatur tələb olunur və istənilən təmizlənmiş yağ istifadə edilə bilər. Rafinə edilmiş yağlar daha yüksək tüstülənmə nöqtələrinə malikdir, yəni dərin qızartmada istifadə olunan yüksək temperaturlara dözə bilirlər. Yüksək temperaturun yaratdığı termal gərginlik daha az dayanıqlı yağları asanlıqla parçalaya və oksidləşdirə bilər, buna görə də daha davamlı bir seçimdən istifadə etmək vacibdir. Qızartmaq üçün ən çox istifadə edilən təmizlənmiş yağlara zəfəran və soya yağı daxildir, ikincisi tez-tez bitki yağı kimi etiketlənir. Ən təhlükəsiz seçimlərdən biri fıstıq və ya kanola yağıdır.
Qızartma zamanı bu yağlardan istifadə etməyin!
Qızartma zamanı az tüstü/yanma nöqtəsi olan yağlardan istifadə edilməməlidir. Bu yağlar yüksək temperaturda sürətlə yanar, xarab olur və nəticədə dadını itirir. Nümunələrə kətan toxumu, qoz, fındıq, badam yağı və sızma zeytun yağı daxildir. Dadı və keyfiyyəti baxımından bu yağlardan ən yaxşı şəkildə çiy, salatların bəzədilməsi və ya souslara qarışdırılaraq istifadə edilir. Onu da qeyd etmək lazımdır ki, qızartmaq üçün ən yaxşı yağlardan bəziləri (məsələn, avokado və ya üzüm toxumu yağı) xam tətbiqlərdə çox yönlü və dadlıdır.