Səhər yeməyi həmişə günün ən vacib yeməyi hesab edilir. Alimlər müəyyən ediblər ki, düzgün qida qəbulu infarkt və insult riskini azalda bilər.
Ucnoqta.az “İndependent”ə istinadən xəbər verir ki, əgər bir yumurtanı bir ovuc qoz-fındıq ilə əvəz etsəniz, bu, ürək-damar xəstəliklərinə tutulma riskini 17 faizə qədər, şəkərli diabet xəstəliyinə tutulma riskini 18 faiz və erkən ölüm riskini 15 faiz azaldacaq.
Təhlükəni anlamaq üçün qeyd etmək lazımdır ki, təkcə Böyük Britaniyada hər gün 460, hər il isə 48 000 insan ürək xəstəliyindən ölür.
O, həmçinin müəyyən edib ki, 50 qram emal olunmuş əti (kolbasa ekvivalenti) paxlalı bitkilərlə əvəz edən insanlarda ürək-damar xəstəliklərindən ölmək və ya inkişaf etmək riski 23% azalıb. Belə bir məhsul qoz-fındıq ilə əvəz edilsə, nəticə daha da yaxşı idi - 27%.
Bir çox insanlar səhər yeməyində günə yumurta və ya ızgara ətlə başlayır, lakin bu analizin nəticələri göstərir ki, bu qidaları bitki mənşəli qidalarla əvəz etmək daha yaxşıdır. İnsanların quş ətini bitki mənşəli qidalarla əvəz etməyin faydası ola biləcəyinə dair sübutlar da var.
Eyni zamanda, balıq və dəniz məhsullarını bitki mənşəli variantlarla əvəz etməyin heç bir faydası yoxdur. Bu, süd məhsullarına da aiddir.