Su və zülalsız səhər yeməyi qanın qalınlaşmasına gətirib çıxarır
Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru, endokrinoloq Zuxra Pavlova bildirib ki, su və zülalsız səhər yeməyi qanın qatılaşmasına gətirib çıxarır.
Pavlovanın fikrincə, zülalsız yalnız sıyıqdan ibarət səhər yeməyi sağlam olmayacaq və ən optimal səhər yeməyi variantına ümumiyyətlə daxil deyil.
"Ən sadə və ən sağlam iki seçim, qaynadılmış yumurta və bir dilim tam taxıl çörəyi, eləcə də tərəvəzli qaynadılmış yumurta (və ya omlet), yavaş ocaqda və ya yağsız qazanda yaxşı bişirilir" - həkim deyib.
Orqanizmdə zülal çatışmazlığının qalınlaşmasına və qanın laxtalanmasının artmasına səbəb olduğu, ona görə də bütün yeməklərə daxil edilməsinin optimal olduğu qeyd edilir. Həkim ən zərərli səhər yeməyi vərdişini günün birinci yarısında adi su içməkdən imtina etmək və ya onu qəhvə ilə əvəz etmək kimi adlandırıb.
Həkimin fikrincə, səhərlər orqanizm günün ən əhəmiyyətli su çatışmazlığını yaşayır, buna görə də bu anda ürəyin çox qalın qan pompalaması lazımdır. Vəziyyəti yaxşılaşdırmaq üçün oyandıqdan dərhal sonra bir stəkan su içmək lazımdır.