Dalian Tibb Universitetinin çinli alimləri pivənin sağlamlığa faydası ola biləcəyini aşkar ediblər. Məstedici içkinin tərkibində qatıq, pendir, kefir və digər fermentləşdirilmiş süd məhsullarından daha faydalı mikroelementlər var.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, araşdırma "Frontiers in Nutrition" elmi jurnalında dərc olunub.
Mütəxəssislər köpüyün tərkibini qiymətləndirdilər və müəyyən etdilər ki, polifenollar, lif və etanol immunitet sistemini gücləndirmək üçün əsas maddələr olaraq qalır.
Xüsusi dəyər polifenollardır - prebiyotik xüsusiyyətlərə malik güclü antioksidanlar. Onlar həzm sistemində faydalı mikroorqanizmlərin çoxalması üçün mühit yaradır, laktobakteriyaların və bifidobakteriyaların inkişafına kömək edir. Epikateşin, katexin, metilmalon və kofein turşuları da patogenlərin inkişafına mane olan mühüm rol oynayır.
Tədqiqatçıların fikrincə, tərkibində etil spirti olmadığı üçün alkoqolsuz pivə adi pivədən daha sağlamdır.
Çinli mütəxəssislər xatırladıblar ki, pivə orqanizm üçün yalnız orta miqdarda istehlak edildikdə faydalı qalır. Kişilər üçün sağlam norma 700 ml-dən çox deyil, qadınlar üçün isə 350 ml-dir.
“Mülayim pivə istehlakı ateroskleroz və ürək xəstəliklərinin qarşısını alır, xərçəngin qarşısını alır, qan dövranını və immun funksiyasını yaxşılaşdırır. Həmçinin, pivənin antioksidant və qocalma əleyhinə təsirlərə malik olduğu, estrogen istehsalını təşviq etdiyi və radiasiya zərərini azaltdığı sübut edilmişdir”, - məqalədə deyilir.