Yeməli göbələklər niyə təhlükəli ola bilər?

08:41 - 4 Sentyabr 2023 - Cəmiyyət

Yeməli göbələklərlə zəhərlənmə ehtimalı var

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Sputnik radiosuna müsahibəsində toksikoloq Aleksey Vodovozov və bu riski minimuma endirməyin yolları haqqında məlumat paylaşıb. O qeyd edib ki, təkcə ekoloji cəhətdən əlverişsiz ərazilərdə toplanan zəhərli göbələklər deyil, təhlükəsiz yeməli göbələklər də sağlamlıq üçün təhlükə yaradır.

Göbələklərin yeyilən meyvə gövdəsi, göbələklərin torpaqdan topladığı maddələrin konsentratıdır. Meşənin yaxınlığında zibilxana, poliqon, yanacaq-sürtkü anbarı və ya avtoyuma varsa, göbələklərdə zərərli maddələr toplana bilər. Buna görə də, meşəyə getməzdən əvvəl yaxınlıqda belə obyektlərin olmadığından əmin olmalısınız.

Toksikoloq düzgün hazırlanmayan yeməli göbələklərdən, xüsusilə botulinum toksinindən zəhərlənmə ehtimalı barədə də xəbərdarlıq edib. O, göbələkləri torpaqdan hərtərəfli təmizləməyi tövsiyə edir, çünki onların tərkibində botulinum toksini yaradan bakteriya olan Clostridium botulinum ola bilər.

Zəhərlənmə riskinin qarşısını almaq üçün göbələkləri yığdıqları gün bişirmək lazımdır. Bakteriyalar yüksək duz konsentrasiyalarında və ya turşu mühitlərdə yaşaya bilmədiyi üçün qızardılmış və ya duzlana bilərlər. Yeməli olanları zəhərli olanlarla qarışdırmamaq üçün göbələk növlərini müəyyən edərkən diqqətli olmaq da vacibdir.

Xəbər xətti