Pəhrizinizi, fiziki fəaliyyətinizi və həyat tərzinizi dəyişdirməklə xroniki xəstəliklərin 80%-ə qədərinin qarşısını ala və ya sağlamlığınızı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilərsiniz.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Svetlana Mamçenko İnstaqram səhifəsində yazır ki, ağır çatışmazlıq halları istisna olmaqla, dəmir çatışmazlığı qidanı dəyişdirməklə də düzəldilə bilər.
"Sadə dillə desək, ferritin bədəndə dəmir saxlayan bir proteindir. Əgər onun səviyyəsi aşağıdırsa, tez-tez yorğunluq, ətrafların soyuması, saç tökülməsi, kövrək dırnaqlar və diqqəti cəmləməkdə çətinlik çəkirsiniz. Pəhriz vasitəsilə ferritini artırmaq üçün yalnız dəmir tərkibli qidalar yeməklə kifayətlənməməli, həm də onun mənimsənilməsinə əlverişli şərait yaratmalısınız", Mamçenko qeyd edir.
Dəmirin mənimsənilməsinə mane olmaqdan qaçınmaq üçün üç qida məsləhəti:
Gündəlik dəmir mənbələri
Hem dəmiri (ən yaxşı mənimsənilir - 15-25%): mal əti, dana əti, qaraciyər (həftədə bir dəfə), hinduşka, toyuq, balıq.
Hem olmayan dəmir (az mənimsənilir - 3-8%): qarabaşaq yarması, mərcimək, noxud, lobya, ispanaq, çuğundur, balqabaq toxumu, küncüt toxumu, kinoa, yumurta sarısı.
Hər iki növü birləşdirmək ən yaxşısıdır, məsələn, bişmiş mal əti + qarabaşaq yarması + limon suyu ilə salat.
C vitamini olan qidalar əlavə edin.
Dəmirin mənimsənilməsini 2-3 dəfə artırır.
Sitrus meyvələri, giləmeyvələr, bolqar bibəri, turş kələm, brokoli, göyərtilər, pomidor.
Məsələn: ətə və ya sıyığa limon suyu və ya giləmeyvə əlavə edin.
Dəmirin mənimsənilməsinə mane olmayın.
Dəmir tərkibli yeməklərdən 1-2 saat əvvəl və ya sonra qəhvə, qara və ya yaşıl çay içməkdən çəkinin - taninlər onun mənimsənilməsinə mane olur.
Onunla birlikdə süd və ya qatıq içməyin - kalsium dəmirlə rəqabət aparır.
Ferritin səviyyəniz aşağıdırsa, hətta mükəmməl bir pəhriz belə qeyri-kafi ola bilər.
Dəmir əlavələri həkiminizin təyin etdiyi kimi qəbul edilməlidir, lakin düzgün qidaları yemək onun mənimsənilməsinə və saxlanmasına kömək edir.