Kənd Təsərrüfatı Elmləri Akademiyasının çinli alimləri yüksək şəkərli pomidor sortunu yaradıblar.
Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, genetik mühəndislik onlara bu işdə kömək etdi.
Tədqiqat zamanı mütəxəssislər həm yabanı, həm də mədəni sortların genomunu tədqiq ediblər. Beləliklə, meyvələrin şəkər tərkibinə cavabdeh olan iki gen müəyyən edilib.
Sonrakı iş Crispr-Cas9 adlı müasir gen redaktə texnologiyasından istifadə edib.
Pomidorların genetik kodunda nöqtə dəyişiklikləri edilib. Nəticələr əla alınıb və hətta Çin alimlərini bir qədər təəccübləndirib - tərəvəzlər 30% daha şirin oldu.
Tərtibatçılar yaxın üç il ərzində mağaza vitrinlərində yeni pomidorların görünəcəyini bildiriblər.
Lakin belə modifikasiya olunmuş pomidorların ixracı ilə bağlı bəzi narahatlıqlar var. Bütün ölkələr GMO məhsullarının satışına icazə vermir.