Əgər oynaqlarınız ağrıyırsa, heç vaxt bu qidaları yeməyin

15:56 - 11 Oktyabr 2024 - DİGƏR

Əgər oynaqlarınız ağrıyırsa, heç vaxt bu qidaları yeməyin

Ucnoqta.az xəbər verir ki, həkim Vasili Çayka qidalanmanın oynaqların vəziyyətinə necə təsir etdiyinə dair faydalı məsləhətlər verib.
Onun sözlərinə görə, ağrıların və hərəkətin məhdudlaşdırılmasının əsas səbəbi iltihabdır və qidalanmamız məhz bu iltihab prosesini azaltmağa yönəldilməlidir.

İltihab və onun əlamətləri
İltihab beş əsas əlamətlə xarakterizə olunur: şişkinlik, ağrı, kapilyarların genişlənməsi, temperaturun artması və oynağın funksionallığının müvəqqəti azalması.
Çox vaxt insanlar yalnız ağrı hiss etdikdə oynaqlarına diqqət yetirməyə başlayırlar. Buna görə də, hansı qidaların iltihabı təşviq edə biləcəyini və birgə vəziyyəti ağırlaşdıra biləcəyini anlamaq vacibdir.

Şəkər

Şəkər, xüsusilə də sintetik şəkər (çuğundur və ya qamış) iltihabı stimullaşdıran əsas qidalardan biridir. Şəkər əlavə edilmiş şirniyyatlar və içkilər birgə sağlamlığı əhəmiyyətli dərəcədə pisləşdirə bilər.
Təbii şəkər mənbələri, məsələn, bal və ya steviya belə mənfi təsirlərə malik deyil.

Purinlərdə yüksək olan qidalar

Ət, şokolad və turşəngin tərkibində purinlər var ki, bu da sidik turşusu duzlarının yığılmasına səbəb ola bilər. Bu, gut üçün xüsusilə zərərlidir.
Bununla belə, bu, yalnız purinlərə aid deyil, böyrəklərin işi də mühüm rol oynayır, bu da bədəndən artıq suyu çıxarmaya bilər.

Fosfatlar

Emal edilmiş ətləri, kolbasalar, emal olunmuş pendirlər və konservlər sümüklərdən kalsiumu sıxışdıra bilən fosfatları ehtiva edir.
Amma əslində orqanizm fosfat səviyyəsini tənzimləməyə qadirdir, ona görə də bu qidalar mülayim şəkildə istehlak edilməlidir (pəhrizin 10%-dən çox olmamalıdır).

duz

Həddindən artıq duz qəbulu bədəndə suyun tutulmasına kömək edə bilər ki, bu da iltihabı artıra bilər.
Lakin bu prosesdə şəkər əsas rol oynayır. Buna görə də hər iki komponentin istehlakına nəzarət etmək vacibdir.

Məhsul balansı
Birgə ağrının əsl səbəbi fərdi məhsullarda deyil, bədəndə baş verən proseslərin ümumi anlayışındadır.
İnsanlar tez-tez lazım olduğundan daha çox su içirlər və ya sağalma prosesini səhv başa düşürlər, bu da toxuma təmirini dayandıra bilər.
Balans saxlamaq vacibdir: alevlenmeler zamanı maye qəbulunu azaldın, protein qəbulunu artırın, duz vannaları qəbul edin və oynaqlara yükü dozalayın.

Bərpa üçün şərait yaratmaq
Müvafiq şərait yaradılarsa, bədən öz-özünə bərpa oluna bilər: istirahət, dozalı fiziki fəaliyyət və düzgün qidalanma.
Bədəninizə inam və onun bərpa etmək qabiliyyəti oynaqların sağlam olması üçün açardır.

Sağlam həyat tərzi və qidalanma ilə siz oynaqlarınızın vəziyyətini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra və gələcək problemlərin qarşısını ala bilərsiniz. İltihabi proseslər zamanı bir pəhriz təqib etməli və bədəninizə bərpa etmək imkanı verməlisiniz.

Xəbər xətti