Sağlam görünən bu qidalardan çəkinin!  Ürək xəstəliklərinə qədər...

07:57 - 19 May 2025 - DİGƏR

Artıq sərinləmək istədiyimiz günlər gəldi. Şəkərli buzlu çaylar, hazır smokilər, etiketli sendviçlər və ya qablaşdırılmış qidalar bizi həvəsləndirir.

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən bildirir ki, tədqiqatlar göstərir ki, asan yay qəlyanaltıları kimi görünən şeylər əslində uzunmüddətli sağlamlıq riskləri yarada bilər. 
Buz kimi soyuq içkilər, rəngli səhər yeməyi qabları, qəlyanaltılar və “yüngül” görünən qablaşdırılmış mallar ərzaq rəflərində daha çox yer tapır. 

Yay aylarında tez-tez istehlak edilən bəzi məhsullar, tərkibindəki maddələrə diqqət etməsək, bilmədən çox miqdarda şəkər, süni dadlandırıcılar, əlavələr və doymuş yağların istehlak edilməsinə səbəb ola bilər. Bunlara misal olaraq şirinləşdirilmiş buzlu çaylar, hazır smokilər, uyğun etiketli sendviçlər və ya qablaşdırılmış qidalar ola bilər.
Bu məhsulların bir çoxu ultra işlənmiş qidalar kateqoriyasına aiddir. Onlar tez-tez saxlanma ömrünü uzatmaq üçün əlavələr, ləzzət artırıcılar, rəngləndiricilər, emulqatorlar və tatlandırıcılar kimi çoxsaylı süni inqrediyentlərdən ibarətdir. Bu nöqtədə, yaxşı yemək savadlı olmaq təkcə nə yediyinizi bilmək deyil; Bu, etiketləri düzgün oxumaqla sağlam kimi təqdim edilən məhsulların arxa planını anlaya bilmək deməkdir. Unutmayın ki, “uyğun”, “yüngül”, “sağlam” kimi ifadələrlə bazara çıxarılan bir çox məhsulların tərkib siyahılarında şəkər, qlükoza siropu, maltodekstrin kimi maddələr ola bilər.

Amerika Kardiologiya Kollecinin başqa bir geniş miqyaslı araşdırması göstərdi ki, şəkərli içkilər, çipslər və qablaşdırılmış peçenye kimi həddindən artıq işlənmiş qidaların istehlakını gündə 100 qram artırmaq; Hipertoniya, ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng kimi bir çox xroniki xəstəliklərin riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırdığı vurğulanır.

Tədqiqatda Amerika, Avropa, Asiya və Okeaniyanı əhatə edən 41 perspektivli kohort araşdırması araşdırılmış və 8 milyon 286 min 940 yetkin fərd araşdırılmışdır. Hər əlavə 100 q/gün ultra emal olunmuş qida istehlakı hipertoniya riski 14,5 faiz, ürək-damar xəstəliyi riski 5,9 faiz, xərçəng riski 1,2 faiz, mədə-bağırsaq xəstəlikləri riski 19,5 faiz və bütün səbəblərdən ölüm riski 2,6 faiz artmışdır. Tədqiqatçılar həmçinin piylənmə, metabolik sindrom, diabet və depressiya/narahatlıq riskinin artdığını vurğulayırlar. 

Xəbər xətti