Bayramda qəfil qidalanma həzmi gərginləşdirir

05:58 - 29 Mart 2025 - Cəmiyyət

Ramazan bayramında ağır yeməklər qəbul etmək mədə və bağırsaqlarda narahatlıq yarada bilər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssislər Ramazan ayından sonra sağlam qidalanmaya keçməyin vacibliyinə diqqət çəkiblər.
Dietoloq Berna Ertuğ bildirir ki, oruc tutarkən uzun müddət susuz qaldıq və yemək sayımız azaldı. Bu proses zamanı iftar saatlarında həddindən artıq qida qəbulu səbəbindən maddələr mübadiləsimiz yavaşladı və həzm sistemimiz gərginləşdi. Ramazan ayının sona çatması ilə bədənimizi tarazlığa qaytarmaq üçün pəhrizimizi dəyişdirməliyik.

Yağlı və ağır qidalardan uzaq dayanın
 Maddələr mübadiləsini sürətləndirmək və həzm sistemini rahatlaşdırmaq üçün kiçik və tez-tez qidalanma rejiminə qayıtmağın lazım olduğunu vurğulayan Ertuğ, "Günə mütləq səhər yeməyi ilə başlamalı, sonra nahar və axşam yeməyini balanslı şəkildə istehlak etməliyik.
Gündəlik diyetimizə zülal qaynaqları, tərəvəzlər, süd və süd məhsulları və tam taxıllı qidalar əlavə etməliyik. 
Hər yeməyə salat və yüksək lifli qidalar əlavə etmək, həzm sistemimizi asanlaşdırır.

Su istehlakına laqeyd yanaşmaq həzm problemlərinə səbəb ola bilər və maddələr mübadiləsini daha da yavaşlata bilər. Ət istehlak edərkən, qril, bişirmə və ya qaynatma üsullarına üstünlük verin.
Bayram səfərləri zamanı hissələrə nəzarət etməklə istehlakda tarazlığı təmin edin. “Bayram zamanı həddindən artıq qida qəbulunu tarazlaşdırmaq üçün gündəlik gəzinti etməyi unutmayın.

Xəbər xətti