Sağlamlığa zərər vermədən pendir istehlakı gündə 30-50 qramla məhdudlaşdırılmalıdır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeni Belousov bildirir ki, pendirlər bir çox xüsusiyyətlərə görə fərqlənə bilər: forması, dadı, yağ tərkibi, sərtliyi və tərkibi, onların istehsal prosesi isə kifayət qədər mürəkkəbdir.
Gündəlik 30-50 qram pendir yemək bədəni kalsium və zülal kimi vacib qidalarla təmin edir, artıq çəki qazanma və ya xəstəliklərə tutulma riski olmadan.
Həkim pendirin həddindən artıq, xüsusilə də gündə 100 qramdan artıq istehlakının ürək-damar və böyrək xəstəlikləri olan insanlar üçün təhlükəli ola biləcəyini vurğulayıb.
Belə hallarda pendir kimi yüksək kalorili və yağlı qidalar sağlamlığı pisləşdirə bilər.
Belousov onu da qeyd edib ki, ən faydalısı sərt və yarı bərk pendirlərdir, məsələn, Parmesan və Gruyere. Bu növlərdə sağlam sümüklər və dişlər üçün vacib olan yüksək keyfiyyətli protein və kalsium var.
Yumşaq pendirlərdən daha az kalorili olurlar, bu da onları müntəzəm istehlak üçün daha uyğun edir.