Gül kələm bir-birinə sıx bağlanmış çiçəklərdən və çiçəklərin bağlandığı qalın bir kökdən ibarət bir quruluşa malikdir.
4 müxtəlif rəngdə mövcuddur: ağ, bənövşəyi, narıncı və yaşıl. Müxtəlif rəngli gül kələmləri arasında dad fərqi yoxdur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Şükrü Can Gülşen gül kələminin faydalarını açıqlayıb. 100 qram gül kələmində 25 kalori, 5 qram karbohidrat, 2 qram qida lifi, 2 qram şəkər və 2 qram protein var.
Lif: 2 q, C vitamini: Gündəlik Dəyərin 58%-i (DV),
Vitamin K: Gündəlik Dəyərin 14%-i,
Vitamin B6: Gündəlik Dəyərin 12%-i, Folat: DV-nin 1%-i, Kalium: Gündəlik Dəyərin 7%-i,
Maqnezium: 4% GM və fosfor: 4% GM
Gül kələminin faydaları aşağıdakı kimi sadalanır:
Xərçəngə qarşı qoruyucu funksiyaya malikdir: Tərkibindəki izotiosiyanatlar ölü hüceyrələri çıxararaq xərçəng hüceyrələrinin yayılmasının qarşısını alır.
Gül kələmi antioksidant qidalara və kükürd tərkibli dəyərlərə malikdir.
Ürək sağlamlığı üçün yaxşıdır
Gül kələmində olan sulforafan maddəsi pis xolesterini azaldır və damarlarda piylərin yığılmasının qarşısını alır.
Bağırsaq sağlamlığını qoruyur, qəbizliyə faydalıdır
Tərkibindəki pəhriz lifi sayəsində bağırsaqlar normaldan daha çox işləyir.
90% sudan ibarət olan gül kələmi, verdiyi toxluq sayəsində orqanizmin su ehtiyacını da ödəyir və toxluq hissi verir. Aşağı glisemik indeksə malik olduğu üçün arıqlamağa da kömək edir və mükəmməl pəhriz qidasıdır.
Beyin inkişafı və sağlam sinir sistemi üçün faydalıdır
Kolinlə zəngin olan gül kələm beyin inkişafına, yaddaşa və sinir sisteminə təsir edir. Bu, sağlam sinir sistemi və əhval-ruhiyyəni təmin edir.