Balın faydalı xüsusiyyətləri məlum faktdır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, cərrah Alexander Umnov bildirir ki, bütün faydalarına baxmayaraq, bu məhsuldan sui-istifadə etməməlisiniz, çünki bal şəkərli diabetə səbəb ola bilər.
Balın antioksidant, iltihab əleyhinə və toxunulmazlığı gücləndirən xüsusiyyətləri vardır. Bu, balın tərkibindəki flavonoidlər sayəsində əldə edilir.
Bundan əlavə, balın infarkt və insult riskini azalda biləcəyi, mədə və onikibarmaq bağırsağın xorasına qarşı antidepresan və müalicəvi təsirə malik olduğu məlumdur.
Balın xolesterinin səviyyəsinə müsbət təsir etdiyi, təzyiqi və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltdığı da məlumdur.
Görmə qabiliyyətini qorumağa kömək edir, hüceyrələri sərbəst radikallardan qoruyur və bədənin ümumi sağlamlığını yaxşılaşdırır.
Həkim bildirib ki, bu məhsullardan sui-istifadə etsəniz, şəkər xəstəliyinə tutulma riski artır. Üstəlik, isti çaya bal əlavə etmək olmaz.
40 dərəcədən yuxarı temperaturda balın tərkibində olan bütün faydalı maddələr məhv olur, buna görə də bir insanın qəbul etdiyi təmiz qalıq yalnız şəkərdir.
5 yaşınadək uşaqlara gündə bir yarım çay qaşığı, 6 yaşdan 9 yaşa qədər üç çay qaşığından çox olmayaraq, 10 yaşdan yuxarı uşaqlara isə dörd çay qaşığı qədər bal qəbul etmək tövsiyə olunur”, - deyə həkim qeyd edib.