Bütün faydalarına baxmayaraq, banan hər gün yeyə biləcəyiniz meyvə deyil.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssis xatırladıb ki, banan qanda şəkərin səviyyəsini artıra bilər.
Banan sağlam vitamin və minerallarla zəngin olan doyurucu və dadlı meyvələrdir. Məsələn, onların tərkibində B, A, C, E vitaminləri, kalium və maqnezium var.
Digər şeylər arasında banan həzm sisteminə, beyin funksiyasına, ürəyə, qan damarlarına müsbət təsir göstərir, həmçinin əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır.
Ancaq banandan çox istifadə etməməlisiniz. Xüsusilə, xroniki xəstəliklərdən əziyyət çəkməyən insanlara gündə ikidən çox banan yemək tövsiyə olunmur.
Diabetli insanlardan danışırıqsa, həftədə üçdən çox banan yeyə bilməzlər. Fakt budur ki, bananda çox miqdarda qlükoza var, ona görə də onlardan sui-istifadə qan şəkərinin səviyyəsini artırır.
Bundan əlavə, bananların kalorisi kifayət qədər yüksəkdir, buna görə də kilolu olsanız, onlardan da sui-istifadə etməməlisiniz.
Beləliklə, bir orta ölçülü bananda şəkər, nişasta və lif şəklində təqdim olunan 112 kalori və 29 qram karbohidrat var. Nəticədə bir bananda 15 qrama qədər şəkər ola bilər.
Bununla belə, ekspertlər qeyd edirlər ki, bananda şəkərin miqdarı meyvənin yetişməsindən asılıdır.
Xüsusilə, sarı və ya yetişmiş bananlarda yaşıl bananlardan daha az davamlı nişasta, həmçinin nişastadan daha tez sorulan şəkər daha çoxdur.
Buna görə də, yetişmiş banan daha yüksək glisemik indeksə malikdir və qan şəkərinin səviyyəsini artırır.
Bu arada məlumdur ki, şəkər xəstələri bananla yanaşı, manqo, üzüm, qovun, artıq yetişmiş armud və gavalı, həmçinin şəkərli meyvələr və şəkərli meyvələrdən imtina etməlidirlər.