Yaşıl çay içmək üçün ən yaxşı vaxt nə vaxtdır?

06:28 - 29 May 2024 - Cəmiyyət

Yaşıl çay sağlamlığı yaxşılaşdıran xüsusiyyətləri ilə tanınır. Bu içkinin dəmində bitki birləşmələri - katexinlər, o cümlədən güclü antioksidant olan və iltihabla mübarizə aparan epigallocatechin gallate var. 

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçıların fikrincə, çayı 100°C-də 5 dəqiqə dəmləmək, aşağı temperaturda cəmi 2 dəqiqə dəmlənən çayla müqayisədə antioksidant qabiliyyətini artırıb.

İsti su çayın soyuq sudan daha çox polifenol çıxarılmasına və oksidləşdirici radikalların çıxarılmasına kömək edir (baxmayaraq ki, onu çox uzun müddət dəmləmək onu xoşagəlməz dərəcədə acı edə bilər)”.

Həkimlərin fikrincə, yaşıl çay heç bir kalori və şəkər ehtiva etməyən ideal içkidir və bir çox insan üçün faydalı ola biləcək antioksidant bitki birləşmələri mənbəyidir.
Dietoloq Joy Dubost ən vacibi, səhər, günorta və ya axşam sizin üçün əlverişli olan zaman yaşıl çay içmək olduğunu deyə tövsiyə edir.
Bununla belə, günün bu və ya digər vaxtında çay istehlakı ilə bağlı məqamları nəzərdən keçirməyə dəyər.

Səhər
Bu zaman yaşıl çay içsəniz, səhər saatlarında faydalı katexinlər alacaqsınız. Onu acqarına istehlak etmək yaxşıdır, çünki qida maddələri antioksidanların udulması ilə rəqabət edə bilməz. Tədqiqatlar göstərir ki, zülal, lif və bəzi minerallar flavonoidlərin bioavailability (yaxud bədəninizin udub istifadə edə biləcəyi maddə miqdarını) zəiflədə bilər. Yəni, flavonoidlər qida komponentlərində (məsələn, lif) tutularaq, həzm zamanı onları bədəndən gizlədə bilər.

Yemək arasında
Yeməkdən dərhal əvvəl çay içmək mənfi nəticələrə səbəb ola bilər. Çayın turş dadını yaradan taninlər dəmirin udulmasına mane ola bilər.
Dəmir qidalarda olan bir mineraldır və digər funksiyalar arasında enerji təmin etmək üçün hüceyrələrə oksigeni daşımaqdan məsul olan qırmızı qan hüceyrələrinin tərkib hissəsidir. Bu səbəbdən yaşıl çayı və ya ən azı iki saat əvvəl içmək yaxşıdır. 

Yeməkdən sonra
Bəzi insanlar üçün yaşıl çay yeməyi bitirmək üçün yaxşı bir yoldur, lakin ekspertlər əvvəlki vəziyyətdə olduğu kimi eyni xəbərdarlıqlara malikdirlər. Yaşıl çayda olan taninlər dəmir kimi qida maddələrinin udulmasına mane ola bilər ki, bu da dəmir çatışmazlığı riskiniz varsa, xüsusilə narahatdır.
Tanninlər həzm sistemindəki bitki qaynaqlarından (qeyri-heme dəmir) dəmirə bağlana bilər, bu da orqanizmin onu udmasını çətinləşdirir. Yaxşı olar ki, bir neçə saat gözləyin və saatlardan sonra bir fincan çaydan həzz alın.

Axşam vaxtı
Əksər insanlar üçün çay içmək yatmazdan əvvəl rahatlaşdırıcı bir ritualdır. Ancaq yaşıl vaxtda kofein var. Bəli, qəhvədən daha azdır, amma yenə də yuxuya getməyinizi və ya yuxuda qalmağınızı çətinləşdirə bilər, xüsusən də kofeinə həssassınızsa.
Yaşıl çayın faydaları
Yaşıl çay faydalı antioksidantları ehtiva edən müxtəlif polifenolların ən yaxşı mənbəyidir.
Mütəxəssislər arıqlamağa kömək edəcək 7 növ çayın da adını çəkiblər. Onların arasında yaşıl çayın tərkibində çoxlu antioksidantlar, yəni katexinlər var ki, bunlar sağlam maddələr mübadiləsini dəstəkləyə və bədəndə yağların yandırılmasının effektivliyini artıraraq, xüsusilə qarın nahiyəsində piy yataqlarını azaldır.

Xəbər xətti