Qəhvə və çay arasında gündəlik seçim uzun müddətdir şəxsi seçim məsələsi hesab olunurdu, lakin yeni tədqiqatlar bu içkiləri ömür uzunluğu kontekstində araşdırır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, British Journal of Nutrition jurnalında dərc olunan genişmiqyaslı bir araşdırma, bir içkinin xaric edilməsinin deyil, onların kombinasiyasının və ümumi maye qəbulunun vacib olduğunu müəyyən edib.
Tədqiqat, təxminən 183.000 insanın iştirak etdiyi 13 illik müşahidəyə əsaslanıb. Tədqiqatçılar qidalanma vərdişlərini, miqdarını və içki növlərini ümumi ölüm riski ilə müqayisə ediblər. Təhlil, ölüm ehtimalının digər istehlak vərdişləri ilə müqayisədə xeyli aşağı olduğu optimal bir ssenari ortaya qoyub.
Ən yaxşı nəticələr, su, qəhvə və çay da daxil olmaqla, gündəlik 7-8 porsiya maye içən insanlarda müşahidə olunub. Optimal kombinasiya, kifayət qədər su ilə yanaşı, 2-3 stəkan qəhvə və təxminən 3 stəkan çay idi. Bu rejimi izləyən iştirakçılarda ölüm riski təxminən 45 faiz azalıb. Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, bu, uzunmüddətli müşahidə zamanı müəyyən edilən statistik cəhətdən əhəmiyyətli bir korrelyasiyadır. Bu təsir bir neçə amilin birgə təsiri ilə izah olunur. Su əsas nəmləndirməni təmin edir və əsas fizioloji prosesləri dəstəkləyir. Qəhvə, orta miqdarda qəbul edildikdə, iltihabın azalması ilə əlaqəli olan antioksidantların, əsasən polifenolların mənbəyidir. Çay, xüsusən də yaşıl çay, əvvəllər ürək-damar sisteminə və ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərən katexinlər və digər bioloji aktiv maddələr ehtiva edir.