Yay meyvələrində allergiya riski

09:02 - 19 Avqust 2025 - Cəmiyyət

Zərərsiz görünə bilən yay meyvələri allergiyası olanlar üçün risk yarada bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, meyvə yedikdən sonra məsum görünən simptomlar ciddi allergik reaksiyalara çevrilə bilər.

Yay meyvələri təkcə ləzzətli dadı ilə deyil, həm də sərinləşdirici təsiri ilə iştah açır. Şaftalı, üzüm, qarpız, ərik... Ancaq bəziləri üçün bu meyvələr qaşınma, kurdeşen, hətta nəfəs darlığı kimi ciddi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, yay meyvəsi allergiyasının ilk əlamətləri adətən ağız və dodaq ətrafında qaşınma və şişkinlik kimi yüngül simptomlarla başlayır. Diyetoloq Gülər Aras "Bu vəziyyət adətən ağızdan allergiya sindromu hesab olunur" deyir. "Ancaq bəzi insanlarda bu simptomlar dəri döküntüsü və kurdeşen ilə də müşayiət oluna bilər." Daha ciddi hallarda reaksiyanın şiddəti arta bilər:

"Lipid Transfer Proteinə (LTP) həssaslığı olan şəxslər mədə-bağırsaq problemləri, nəfəs darlığı və anafilaksi kimi ciddi simptomlarla qarşılaşa bilər." Diaqnoz prosesində əvvəlcə ətraflı qidalanma anamnezi alınır, sonra lazım olduqda testlər aparılır. Aras deyir ki, "Bəzi hallarda komponent səviyyəli diaqnoz da lazımdır. Məsələn, şaftalılarda Pru p 1 və Pru p 3 kimi zülalları araşdıraraq reaksiyanın növü və şiddətini təyin etmək olar."

Pediatr, mütəxəssis Aysu Özge yay meyvələrinin xüsusilə uşaqlarda allergiyaya səbəb ola biləcəyini belə izah edir: "Ən çox məktəbəqədər və erkən məktəb çağlarında başlayır. Tozcuq allergiyası, atopik dermatit və ya ailədə allergiya öyküsü olan uşaqlar daha çox risk altındadırlar. Bu uşaqlarda çiyələk, çiyələk, çiyələk, çiyələk kimi bütün reaksiyalara səbəb ola bilər. ağızda qaşınma, dodaqların şişməsi və dəri səpgiləri çox nadir hallarda ürəkbulanma, qusma və ya qarın ağrısı baş verə bilər. Kliniki dietoloq və dietoloq Yasemin Cantimura görə, meyvəyə allergik reaksiya göstərən şəxslərin reaksiyası allergiyanın şiddətindən asılıdır: “Bəzi hallarda yüngül simptomları olan şəxslər həkim nəzarəti altında meyvəni məhdud miqdarda istehlak edə bilər, ağır reaksiya verənlər isə meyvəni tamamilə aradan qaldırmalıdırlar”.

"Bəzi meyvələrdə olan allergen zülallar istiliyə həssasdır. Pişirmə bu zülalların strukturunu pozur, bu da allergik reaksiya riskini azalda bilər. Məsələn, alma və ya şaftalı kimi meyvələrin bişirilməsi ümumiyyətlə ağızdan allergiya sindromunun əlamətlərini azaldır. ///cnnturk

Xəbər xətti