Sağlam qidalanmanın əhəmiyyəti ilə bağlı açıqlamaları ilə tez-tez gündəmdə olan Prof.Dr.Canan Karatay türk qəhvəsinin sağlam yaddaş və bədən üçün vacib olduğunu vurğulayır.
Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki. türk qəhvəsi də Prof. Dr. Canan Karatayın sevimliləri arasındadır. Sadə qəhvənin faydalarına toxunan mütəxəssis bunları belə izah edir:
"Türk qəhvəsindən danışıram. Türk qəhvəsinin faydaları çoxdur. Antioksidanları çox yüksəkdir, bütün bədən növləri üçün çox yüksəkdir. Qəhvə dənələrində olan antioksidanlar güclü və əhəmiyyətlidir. Tərkibindəki kofein də orqanizmi stimullaşdırır, bizi stimullaşdırır, ağlımıza gətirir. Canan Karatayın bazarda satılan qəhvələrlə bağlı xəbərdarlığı belədir:
Türk qəhvəsi sadə içilməlidir
"Kənarda satılan hazır qəhvələr kimyəvi maddələrlə doludur, onlardan uzaq durmalıyıq. Köpürən qəhvələrin tərkibinə kimyəvi maddələr qatılır. Kimyəvi maddələri bədənimizə isti qəbul edirik. Süd tozu çox təhlükəlidir, zülal tozu istifadə olunur. Bəzi kafelərdə şərbət əlavə edilir. Bunların hamısı təhlükəlidir. Türk qəhvəsi adi halda içilməlidir. Türk qəhvəsi şəkəri sevmir".
Türk qəhvəsi yalnız dadı ilə deyil, sağlamlığa verdiyi töhfələrlə də diqqət çəkir. Ancaq normada istehlak edildikdə faydalıdır. Türk qəhvəsinin əsas faydaları bunlardır:
Zəiflik və yorğunluğu aradan qaldırır
Tərkibindəki kofein sayəsində diqqəti, diqqəti və zehni performansı artırır. Xüsusilə səhər və ya yorğunluq zamanı təsirli olur.
Metabolizmi sürətləndirir
Kofein yağ yanmasını dəstəkləyərək maddələr mübadiləsini sürətləndirir. Pəhriz dövrlərində dəstək ola bilər.
Həzmi yaxşılaşdırır!
Qəhvə sərbəst radikallarla mübarizə aparan antioksidanları ehtiva edir. Bu, yaşlanmanın təsirini gecikdirməyə kömək edir və hüceyrələri qoruyur. Həm də həzmi asanlaşdırır və yeməkdən sonra istehlak edildikdə mədəni sakitləşdirir.
Depressiya riskini azaldır
Tədqiqatlar göstərir ki, kofein beyindəki dopamin və serotonin səviyyələrinə təsir edərək əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıra bilər.