Çəhrayı, bənövşəyi və ya qarlı ağ - turp yaz salatlarına parlaqlıq qatmaqla yanaşı, bədəni bir çox faydalı maddələrlə təmin edir.
Lif, C vitamini və antioksidantlarla zəngin olan bu tərəvəz həm dietoloqlar, həm də aşpazlar tərəfindən sevilir. O, həzmə kömək edir, immunitet sistemini gücləndirir, həmçinin yeməklərə zəriflik əlavə edən yüngül təbii ədviyyatlıdır. Ancaq turpun mümkün qədər uzun müddət xırtıldayan, şirəli və dadlı qalmasını təmin etmək üçün düzgün saxlanmanın əsaslarını bilmək vacibdir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Real Simple onu qorumağın ən yaxşı yollarını açıqlayıb.
Turpun uzun müddət təzə qalması üçün onları mağazada və ya bazarda düzgün seçmək vacibdir. Təzə turplar, ləkələr və çatlar olmayan möhkəm, elastik dəriyə sahib olanlardır. Yarpaqlar solma əlamətləri olmadan yaşıl olmalıdır. Kök tərəvəzdən nəm çıxaran və xarab edən ilk göyərtidir, buna görə satın alındıqdan dərhal sonra onları çıxarmaq məsləhətdir.
Turp saxlamaq üçün bir neçə təsirli yol var, hər birinin öz üstünlükləri var:
Paketdə
Ən sadə və ən çox yayılmış üsul yuyulmamış turpları soyuducunun tərəvəz bölməsində hermetik şəkildə bağlanmış plastik torbada saxlamaqdır. Bu formada turp 14 günə qədər təzə qalır. Tərəvəzləri saxlamadan əvvəl yumayın - artıq nəmlik çürüməyə səbəb ola bilər.
Bir stəkan soyuq suda
Bu üsul, turpları bir həftədən çox saxlamağa imkan verir, onları xırtıldayan və şirəli saxlayır. Sadəcə turpları yuyun, göyərtiləri kəsin, tərəvəzləri şüşə qaba qoyun və soyuq su ilə örtün. Qapağı möhkəm bağlayın və soyudun. Su bir neçə gündə dəyişdirilməlidir.
Nəm dəsmalda
Yarpaqları olmayan soyulmuş turpları nəm kağız dəsmala büküb torbaya qoyub oradan artıq havanı buraxmaq olar. Bu üsul həm də turpu iki həftəyə qədər təzə saxlamağa imkan verir. Əsas odur ki, dəsmal nəm olsun, amma nəm olmasın.
Dilimlənmiş turpları necə saxlamaq olar
Dilimlənmiş turp öz xırıltısını və nəmini daha tez itirir. Kəsdikdən sonra 1-2 saat ərzində istehlak etmək məsləhətdir. Hələ bir az daha saxlamaq lazımdırsa:
Parçaları hava keçirməyən konteynerə qoyun;
Bir az nəmli kağız dəsmalla sarın və çantaya qoyun - soyuducuda maksimum 1-2 gün saxlayın.
Dondurulmuş turp
Turp dondurula bilər, lakin bəzi nüanslar var. Təzə turp dondurulduqdan sonra xırtıldayanlığını itirir, lakin qaynadılmış və qızardılmış yeməklər üçün əladır. Dondurmaq üçün:
Turpları soyun və doğrayın və ya kublara kəsin.
Rəngi və toxumasını qorumaq üçün qaynar suda 2-3 dəqiqə bişirin.
2 dəqiqə buzlu suya qoyun - bu, bişirmə prosesini dayandırır.
Qurudun, bir çörək qabına yayın və dondurun. Sonra dondurucuda saxlayın.
Turp 6 aya qədər hava keçirməyən qabda və ya bir ilə qədər dondurucu çantada saxlanılır.