Çin duzu kimi tanınan monosodyum glutamat (MSG) natrium duzunun bir növüdür. Xüsusilə restoranlar və hazır qida istehsalçıları yeməklərinin dadını artırmaq üçün Çin duzundan istifadə edirlər. Bu ləzzət təbii olaraq ət, pendir, dəniz məhsulları və bəzi tərəvəzlərdə olur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Çin duzu bu təbii ləzzətləri təqlid etmək və ya artırmaq üçün istifadə olunur. Belə ki, bu ucuz duzdan istifadə etməklə həm də yeməklərdə istifadə olunan ət, ədviyyat və digər inqrediyentlərin miqdarını azaltmaqla xərcləri azaltmaq mümkündür.
Çin duzu restoranlardan kənar qida sənayesinin bir çox sahələrində istifadə olunur. Şorbalardan tutmuş hazır yeməklərə, qəlyanaltılardan emal edilmiş ətlərə qədər bir çox məhsulda olur. Bundan əlavə, Asiya mətbəxində və Çin yeməklərində daha çox istifadə olunsa da, dünyanın bir çox restoranları və qida istehsalçıları da bu birləşməyə üstünlük verirlər. Duzun adı Çin duzu olsa da, lakin onu ilk kəşf edən 1908-ci ildə yapon alimi olmuşdur. Kikunae Ikeda bu birləşməni dəniz yosunlarından təcrid edərək istehsal etməyə başlayıb. Bu kəşf ilk dəfə Asiya mətbəxində, xüsusən də Çin mətbəxində və 20-ci əsrin ortalarından etibarən bütün dünyada məşhurlaşdı və bir çox qida sənayesində geniş istifadə olunmağa başladı.
Baş ağrısı, tərləmə, yorğunluq, sinə sıxlığı, əzələ gərginliyi, uyuşma və karıncalanma kimi müvəqqəti simptomlara səbəb ola bilər. Çin yeməkləri yedikdən sonra görünən bu simptomlar bu yeməklərdə olan MSG və ya Çin duzuna aid edilir.
Çin duzu və ya MSG bədəndə natrium yığılmasına səbəb ola biləcək bir birləşmə ehtiva edir və həddindən artıq qəbul edildikdə yüksək qan təzyiqi kimi ürək-damar problemlərini tetikleyebilir.
Bununla belə, ümumiyyətlə qəbul edilir ki, sağlam fərdlər üçün normal səviyyələrdə MSG istehlakı sağlamlıq üçün təhlükə yaratmır.