Qaraciyəri məhv edən beş qida

09:30 - 6 Fevral 2025 - Cəmiyyət

 Qaraciyər bədənimizin heyrətamiz bir filtri və endokrin orqanıdır, ümumi sağlamlıq üçün vacib vəzifələri həll edir.
O, yalnız zərərli maddələri məhv edir və həzm üçün safra yaradır, həm də qlükoza və xolesterin səviyyəsinin qayğısına qalır. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu səbəbdən onun vəziyyətinə, eləcə də pəhrizdə məhsulların seçiminə nəzarət etmək çox vacibdir.
Qaraciyər üçün beş təhlükəli qida: emal edilmiş qidalar, şəkər, qızardılmış qidalar, soda və doymuş yağlar.

 Emal edilmiş qida
 Ultra emal edilmiş qidalar çox vaxt əlavə şəkər, nitratlar, nitritlər və yüksək miqdarda natrium ehtiva edir ki, bu da qaraciyərə mənfi təsir göstərə bilər.
 Hot-doqlarda qəlyanaltı yeyərkən və onları şəkərli qazlı içkilərlə yuyarkən sağlamlığınız və qaraciyəriniz üçün risklərdən xəbərdar olun. Minimum işlənmiş qidaları seçin və işlənmiş qidalara təbii alternativləri seçin.

 Şəkər
 Əlavə edilmiş şəkər qaraciyərə mənfi təsir göstərərək yağlı qaraciyər xəstəliyinin və hətta diabetin inkişafına səbəb ola bilər. Ancaq təzə meyvə və tərəvəzlərdə olan şəkər orqanizm üçün çox daha təhlükəsizdir və qaraciyərə zərər vermir. Gündəlik pəhrizinizi planlaşdırarkən bunu nəzərə alın.

 Qızardılmış yemək
 Tərkibində yüksək yağ olan qızardılmış qidalar qaraciyər üçün əsl problem ola bilər, çünki həzm etmək çətindir. Qızardılmış qidaları bişmiş və ya buxarda hazırlanmış qidalar kimi daha sağlam alternativlərlə əvəz edin. Qaraciyəriniz sizə təşəkkür edəcək!

 Qazlı su
 Qazlı içkilərin müntəzəm istifadəsi alkoqolsuz yağlı qaraciyər xəstəliyinin inkişafına səbəb ola bilər. Ancaq bu, qazlı sudan tamamilə imtina etmək üçün bir səbəb deyil. Moderatorluğu unutmayın və təbii şirələrə və təmiz suya üstünlük verin.

Doymuş yağlar
Qırmızı ət və tam yağlı süd məhsullarında olan doymuş yağlar qaraciyərin fəaliyyətini poza və ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər. Onları balıq, qoz-fındıq, toxum və avokado ilə əvəz etməyə çalışın, bunların hamısı sağlam yağların yaxşı mənbəyidir.

Xəbər xətti