Səhər yeməyi günün ən vacib yeməyidir. Buna görə də mütəxəssislər səhər yeməyiniz üçün bədəni enerji ilə təmin edən və uzun müddət toxluq hissini qoruyan qidalar seçməyi məsləhət görürlər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, qastroenteroloq Valeriya Lomova deyir ki, bu baxımdan fermentləşdirilmiş süd məhsulları ən yaxşı seçim deyil.
Bədəni bütün gün enerji ilə təmin etmək üçün səhər yeməyini düzgün yemək vacibdir. Bundan əlavə, səhər yeməyi sağlamlığı qorumaq üçün vacibdir, çünki onları qəbul etməmək mədə-bağırsaq traktında problemlərə səbəb ola bilər.
Qastroenteroloqun sözlərinə görə, səhər yeməyi omlet, yumurta, sıyıq, avokado, qoz-fındıq, güveç, yaşıl çay və ya itburnu həlimindən ibarət olarsa, sağlam sayılacaq.
Lomova bu məhsulların boş mədəyə zərər verməyəcəyini izah etdi. Ancaq boş bir mədədə qəhvədən qaçınmaq daha yaxşıdır, çünki bu, mədənin divarlarını qıcıqlandıran və mədə-ezofagial reflü və ürək yanmasına səbəb olan xlorid turşusunun istehsalının artmasına səbəb olur.
Nəhayət, bu, qastrit və xoraları təhdid edir.
Çörək, xəmir və tez səhər yeməyində olan sadə karbohidratlar da ən sağlam səhər yeməyi deyil. Onlar qanda insulinin artmasına səbəb olur və artıq çəki artımına səbəb olur.
Şirələr və meyvələr, turşuların və qaba liflərin olması səbəbindən mədə mukozasını qıcıqlandıra bilər və nəticədə qastriti ağırlaşdıra və ya xoralara səbəb ola bilər.
Qıcılmış süd məhsulları səhər yeməyi kimi zərərli olmasa da, səhərlər faydasız ola bilər.
Səhər mədədə yüksək miqdarda xlorid turşusu olduğu üçün süd məhsullarının bütün faydalı xüsusiyyətlərini neytrallaşdırır.
Qastroenteroloqun başqa bir məsləhəti səhərlər ilıq su içməkdir.