Saxlama müddətini uzatmaq üçün qidalara qarışdırılan kimyəvi maddələr ciddi sağlamlıq problemləri yaradır.
"Heyvanlara baxın, nəyin yeməli olduğuna baxın. Evdə hazırladığınız tort yerə töküləndə qarışqalar yeyir.
Amma qarışqalar sənaye tortu yerə düşəndə yeməz” - mütəxəssislər bu qidaların səbəb olduğu xəstəliklərlə bağlı mühüm xəbərdarlıqlar edir...
Ucnoqta.az Milliyyətə istinadən xəbər verir ki, qidaların teksturasını, görünüşünü və saxlama müddətini artırmaq üçün qidalara qarışdırılan kimyəvi maddələr insan sağlamlığına zərərlidir.
Baha qiymətə aldığımız ərzaqlarla bağlı xəbərdarlıqlar edilir.
Qidaların teksturasını, görünüşünü və saxlama müddətini artırmaq üçün qidalara qarışdırılan kimyəvi maddələr insan sağlamlığı üçün böyük təhlükədir. Mütəxəssislər qida əlavələrinin xərçəng və psixiatrik xəstəliklərə səbəb olduğunu vurğulayaraq, qablaşdırılmış və hazır məhsullardan mümkün qədər uzaq durmaq lazım olduğunu bildirirlər.
Onkoloq Dr. Yavuz Dizdar: “Məhsulun saxlanma müddətini uzatmaq üçün sənaye məhsulları son dərəcə yüksək temperatur (UHT), çox yüksək təzyiq, homogenləşmə və radioaktiv şüalanma kimi proseslərə məruz qoyur. Beləliklə, süd, ayran və qatıq, yumurta xarab olmur.
Ancaq bu təcrübələr qidanın qida dəyərini, yəni faydalandığımız hissəni məhv edir. Sənaye qidalanması nəticəsində şəkərli diabet, ürək xəstəlikləri, qalxanabənzər vəz və kolon kimi toxumaların otoimmün xəstəlikləri, revmatik xəstəliklər və xərçəng xəstəlikləri artır.
Artan digər problemlər yırtıqlar, saç və dırnaqların zəifliyi, oynaqlarda elastiklikdir. Sağlam qidalanma vərdişləri qazansaq, xəstəliklərimizin sağalacağını görərik. Bədənin ehtiyaclarını tam ödəmək üçün ən yaxşı mənbələr təzə tərəvəz və meyvələr, qatıq, kefir kimi fermentləşdirilmiş məhsullar və ya işlənməmiş süddən hazırlanmış əsl boza, paxlalılar, taxıllar və təbii qidalanan heyvanların ətidir.
Tez xarab olan və turş məhsullar təbiidir və kökəlməyə səbəb olmur.
Məsələn, pişiklər işlənmiş süd, sosiska və kolbasa yemirlər.
Evdə hazırladığınız tort yerə töküləndə qarışqalar onu yeyirlər. Amma sənaye tortu yerə töküləndə qarışqalar baxmırlar.
Tərkibində geni dəyişdirilmiş orqanizmlər (GMO) olan yemlə qidalanan heyvanlarda xərçəng yaranır.
Biz də o heyvanları yeyirik. Zərərvericilərin qarşısını almaq üçün hətta noxud və mərciməyin də radioaktiv şüalanmaya məruz qaldığı deyilir. Kolbasa o qədər işlənir ki, dadı itir.
Bunun qarşısını almaq üçün dadlandırıcı əlavə edirlər. Şirinləşdiricilər də rəngini dəyişir. İçinə boya qoyub həll edirlər. Bütün bunlardan sonra biz deyirik ki, niyə xərçəngə tutulanların sayı sürətlə artır, insanlar niyə belə gənc yaşda xərçəngə tutulurlar? İnsanlar qatıq, ağ ət kimi qidalar yeyərək sağlam qidalandıqlarını düşünürlər.
Amma təbii qidalardan istifadə etməsək, sağlam olduğunu düşündüyümüz qidalar sağlamlığımızı məhv edəcək”.
Daxili Xəstəliklər Mütəxəssisi Prof. Dr. Osman Erk qeyd edir ki, qida və içkilərdə təxminən 100 min qida əlavəsi var. Bunlar son 100 ildə qida və içkilərə daxil edilməyə başladı. Onların əksəriyyəti sınaqdan keçirilməyib və təsdiqlənməyib.
Bu qida əlavələri insanlar üçün böyük problem olaraq qalmaqda davam edir. Buna görə də xəstəliklər artır. Bəzi qidalarda birdən çox kimyəvi maddə var. Çin duzu adlı maddə var ki, beyin funksiyalarına son dərəcə zərərlidir. Beyin hüceyrələrini öldürdüyünü göstərən bir çox araşdırma var. Piylənmə, şəkərli diabet və nevroloji xəstəliklərə səbəb olan əlavələrdən biridir. Rəngləndiricilərin uşaqlarda və böyüklərdə nevroloji və psixiatrik problemlərə səbəb olması ilə bağlı çoxlu məlumatımız var. Xüsusilə uşaqlarda diqqət çatışmazlığı, motor pozğunluğu və konsentrasiyanın pozulması kimi xəstəliklərin riski haqqında qəti şəkildə sübut edilmiş məlumatlar var.
Salyami, kolbasa və qırmızı ət kimi delikates məhsullarında da nitratlar var. Bilirik ki, bunlar da kanserogendir. Etməmiz lazım olan, qablaşdırılmış, hazır, qablaşdırılmış son istifadə tarixi olan və içərisində qida əlavələri olan qidalardan uzaq durmaqdır. Mümkünsə, mövsümi tərəvəz və meyvələr, orqanik qidalar istehlak edilməlidir”.