Ürək-damar xəstəlikləri riskləri zamanı bir çox faktorlar meydana çıxır. Bunlardan biri də insanların qidalarıdır. Buna görə də kardioloqlar qeyd edirlər ki, ürək sağlamlığı üçün pəhriz vacibdir.
Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, Memorial Hermann kardioloqu Kevin Rabinin sözlərinə görə, yediyimiz qidalar ürək-damar xəstəlikləri üçün bir sıra risk faktorlarının, o cümlədən yüksək qan təzyiqi, yüksək xolesterol və diabetin inkişafına təsir göstərir. O əlavə edib ki, hansı qidaların ən çox fayda verəcəyini başa düşməklə, insan öz ürək-damar sistemini mümkün olan ən yaxşı formada saxlaya bilər.
Məsələn, Rabii ürək sağlamlığı üçün çərəz kimi doymamış yağlarla zəngin qidaları yeməyi tövsiyə edir.
"Yadda saxlamaq lazımdır ki, yağlar bədənimizin ayrılmaz hissəsidir. Lakin onların hamısı bərabər yaradılmayıb. Çərəzlərin tərkibində ürək-damar sistemini qoruyan və pis xolesterini azaldan daha yüksək səviyyədə doymamış yağ turşuları var", - deyə mütəxəssis bildirib.
Rabii ürəyini sağlam saxlamaq üçün az qala hər gün hansı çərəzi yediyini də bölüşüb.
"Badamı xoşlayıram, çünki onlar asan, sağlam və ləzzətli qəlyanaltıdır. Özümü ac hiss edəndə maşında və ya işdə kiçik bir qab badam saxlamağa çalışıram. Bu, həm də məni sağlam olmayan qəlyanaltılar seçməyimə mane ola bilər" - kardioloq qeyd edib.
O qeyd etdi ki, badamları nə vaxt və necə yediyinizdən asılı olmayaraq, həyati vacib qidaları alacaqsınız. O, bu çərəzin yüksək protein, sağlam yağlar və digər qida maddələri, o cümlədən E vitamini, B vitaminləri, maqnezium və kalsiumla zəngin olduğunu açıqlayıb.
Bununla belə, ekspert xəbərdarlıq etdi ki, hansı çərəzi seçməyinizdən asılı olmayaraq, porsiyaya nəzarət həyati əhəmiyyət kəsb edir.