Burada prof. Dr. Canan Karatayın "super qida" adlandırdığı və bir çox insanın az qala hər səhər istehlak etdiyi və müxtəlif faydaları ilə diqqət çəkən bir yemək var. Bu qidanın miqdarını artıraraq ondan daha çox fayda əldə edə bilərsiniz. Arıqlamağa kömək etməkdən tutmuş beyin və sinirləri yaxşılaşdırmağa qədər bir çox faydası var. Sizcə gündə 10 ədəd istehlak edərək sağlamlığınıza dəstək ola biləcəyiniz bu super qida nədir?
Ucnoqta.az xəbər verir ki, yumurta sağlam və dadlı olması ilə tanınan və bir çox insanın gündəlik yemək vərdişlərinə tez-tez daxil edilən bir qidadır. Hər yaş qrupundan insanların istifadə edə biləcəyi yumurta zəngin tərkibi ilə diqqət çəkir.
Belə bir qiymətli qida olan yumurtanı prof. dr. Canan Karatay “super yemək” adlandırıb. Dr. Karatay yumurtanın bütöv, sərbəst gəzən toyuq yumurtası olması lazım olduğunu vurğulayır.
Sosial mediada iştirak etdiyi proqramda Prof. Dr. Karatay, yumurtanın ağı və sarısında olan maddələrin əsas komponentlər olduğunu qeyd edir.
Prof. Dr. Canan Karatay, gündə 10 yumurta istehlakının qarın piylərindən qurtulmağa və arıqlamağa kömək edə biləcəyini vurğulayır. O, həmçinin çinlilərin uzun müddətdir ki, bu tətbiqlə məşğul olduğunu və hamilə və ya doğuşdan sonrakı qadınların gündə 10 yumurta istehlak etmələrinin tövsiyə edildiyini bildirib.
Dr. Karatay, yumurtanın tərkibindəki xolin maddəsinin beyindəki stimulyatorun əsas komponenti olduğunu və buna görə də körpənin beyin və sinir inkişafına töhfə verdiyi üçün hamilə qadınlara istehlak etmələrinin tövsiyə edildiyini vurğuladı.
Yumurtanın ağında doqquz fərqli amin turşusu olduğunu ifadə edən Dr. Karatay qeyd edib ki, bu amin turşuları zülalların əsas komponentləridir və orqanizm onları təbii yolla əldə etməlidir.
O, yumurta sarısının tərkibində A vitamini, D vitamini, E vitamini, K vitamini, minerallar, omeqa-3, omeqa-6, təbii xolesterin, yağ və fol turşusu kimi bir çox qida maddəsinin olduğunu qeyd edir.
Mütəxəssis yumurta istehlakının gün ərzində yeməklərə bölünməsi lazım olduğunu əlavə edir. Misal olaraq səhər 3 yumurta istehlak etməyi, daha sonra bayıra çıxarkən qaynadılmış və soyuq halda istehlak edilə biləcəyini bildirərək, qalan yumurta miqdarının axşam yeməyində istehlak edilə biləcəyini qeyd etdi.
O, həmçinin yumurtanın çox qaynadılması nəticəsində sarısının yaşıllaşa biləcəyini və bu halda trans yağların əmələ gələ biləcəyini və zülalın xarab ola biləcəyini bildirib.
Doktor yumurtanı yağla qızardmağın və ya qızdırılan yağda bişirməyin təhlükəli olduğunu deyir. Karatay təmiz kərə yağı ilə yumşaq qaynadılmış yumurta istehlak etməyi təklif edib. O, əlavə edib ki, yumurta yeməklə aclıq hissi azalacaq və qan şəkəri balanslaşdırılacaq.