Bananı təzə və uzun müddət necə saxlamaq olar?

01:13 - 15 Noyabr 2023 - Cəmiyyət

Banan yüksək karbohidrat və lif tərkibi sayəsində sizi tez doyura bilən sağlam qəlyanaltı və meyvədir. Bununla belə, hər kəs bilir ki, almadan fərqli olaraq, banan tez yetişir və "yeyilməz" olur.

Tipik olaraq, bananın həddindən artıq yetişməsi qaralmış qabığı və yumşaq toxuması ilə ifadə edilir. Bəzən meyvənin bu xüsusiyyəti faydalıdır: bir çox insanlar banan yetişməmiş avokadonun yanına qoyarlar və sonda nisbətən qısa müddətdə birlikdə "yetişir". 

Bəs, bananın mümkün qədər uzun müddət necə saxlamaq olar?
Ucnoqta.az-ın məlumatına görə, Cooking Stack Exchange kulinariya forumunun istifadəçiləri bildirir ki, bananları soyuducuda saxlamaq həqiqətən də mümkündür. O zaman meyvənin qabığının da qara rəngə çevrilməsi aldadıcıdır. Əslində, mərkəz hələ də təzə və dadlı qalır.

"Soyuducuda qabıq qara olur, amma meyvənin özü təzə"
Soyuducuda olan bananları sadəcə səbətdə, masanın üstündəki meyvələrlə birlikdə saxlamağınızdan 5 gün daha uzun müddət təzə qalır.
Onlar əvvəlcə 5 kq bananı üç gün ərzində otaq temperaturunda qoyublar. Onlar toxumalarının yetişməsinə çatana qədər gözləyiblər: banan artıq bir az yumşaq, yemək üçün hələ də möhkəm olduqda ideal vəziyyətdə olub.

Sonra bananların yarısı soyuducuya köçürüldü, qalanları isə otaq temperaturunda saxlanılıb. Üç gündən sonra təcrübə maraqlı nəticə göstərdi: meyvənin hər iki hissəsi qara oldu, lakin soyuducuda olan hissəsi içəridən təzə qaldı.

Eyni zamanda, Cooking Stack Exchange forumu bananları daha uzun müddət təzə saxlamağın bir neçə başqa yolu olduğunu aşkar edib.
Evdə iki səbəti bir-birindən ayrı saxlayır. Onsuz da yetişmiş banan başqalarını korlamasın. 
"Bu, mənə yeddi-doqquz gün ərzində heç bir problem olmadan hər gün yaxşı bananlardan həzz almağa imkan verir. Həmçinin, onları evə gətirəndə ilk işim meyvə milçəklərinin yumurtalarını öldürmək üçün gövdələrini su və sabunla bir qabda islatmaqdır. Bu, çox yaxşı alınır!" –onlar deyib.

Bananları soyuducuda hansı temperaturda saxlamaq lazımdır?
Qeyd edək ki, bananların soyuducuda daha yaxşı saxlandığını bilmək hər şey deyil. Banan müəyyən bir soyuq temperaturda saxlanılmalıdır. Mütəxəssislər havanın temperaturunun 12C civarında olduğunu qeyd edirlər. Onlar həmçinin bananların isti şəraitdə və günəş altında daha tez yetişdiyini iddia edirlər. Supermarketlər məhsulunu vaxtından əvvəl itirməmək üçün çox vaxt yetişməmiş və yaşıl bananları məhz bu səbəbdən satırlar.

Xəbər xətti