Səhər yeməyi ömür uzunluğuna təsir göstərə bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Harbin Tibb Universitetinin alimləri 2003-cü ildən 2014-cü ilə qədər aparılan və 21.500 amerikalı iştirak edən ABŞ Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinəsi Sorğusunun məlumatlarını təhlil etdilər. O zaman bütün iştirakçıların 30 yaşı var idi.
Tədqiqatın əsas sualı bu qrupda ürək-damar və xərçəng ölümü ilə könüllülərin sorğularda bildirdiyi pəhriz vərdişləri arasındakı əlaqə idi.
Ümumiyyətlə, səhər yeməyi üç qrupa bölündü:
meyvə və tərəvəz səhər yeməyi
nişastalı qidaların nisbəti daha yüksək olan
qərb səhər yeməyi, o cümlədən vetçina və ya vetçina ilə qarışdırılmış yumurta, dənli bitkilər, tost və ya xəmir xörəkləri
Nəticələr göstərdi ki, meyvə və tərəvəz səhər yeməyi yeyən insanlarda ölüm riski daha aşağıdır. Yüksək nişastalı pəhriz yeyənlərdə ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski ən yüksək idi: 44-52%.
Səhər Qərb səhər yeməyi yeyən iştirakçılarda ürək-damar xəstəlikləri riski 44% artmışdı. Bol meyvə və tərəvəz yeyən könüllülər qrupunda digər iştirakçılarla müqayisədə risk 23%, ümumi ölüm nisbəti isə 31% aşağı idi.